Annons
Ledare

Joakim Broman: Straffskatten kan komma plötsligt

Har du flyttat två gånger på två år? Då är du förmodligen professionell bostadsspekulant, enligt Skatteverket.
Publicerad 22 januari 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Joakim Broman
Joakim Broman

Skatteverket är en populär myndighet. År efter år får de topplaceringen i Svenskt Kvalitetsindex ranking av offentliga aktörer. De digitala tjänsterna, till exempel möjligheten att deklarera enkelt i mobilen, och hjälptelefonen Skatteupplysningen är starkt bidragande.

De som drabbas av märkliga beslut från sin skattehandläggare är däremot inte lika nöjda. Pensionären Anita Lagergren Julander är ett exempel. 2014 flyttade hon till en ny lägenhet efter en separation. Men i takt med att fler bostäder byggdes runt omkring ökade insynen, och 2016 bestämde hon sig för att flytta igen.

Annons

Eftersom hon också köpt ett sommarboende i Hudiksvall räckte detta för att Skatteverket skulle betrakta bostadsköpen och -försäljningarna som näringsverksamhet inom handel med bostadsrätter. Anita upptaxerades med en halv miljon och krävdes på straffskatt, så kallat skattetillägg.

Möjligheten att ta sitt fall till förvaltningsdomstol finns förstås alltid. Men en rättsprocess kan bli kostsam även när man är övertygad om att man har rätt. En statlig utredning från 2013 visade att ersättningen i de fall man vinner mot Skatteverket i genomsnitt motsvarar 49 procent av de juridiska kostnaderna.

Skatteverket tvekar heller inte inför att ta även tveksamma fall till domstol. En undersökning som Skattebetalarnas förening gjorde 2016 visade att Skatteverket förlorar ett av fyra fall som går till förvaltningsdomstol. Hur många av förlusterna som överklagas gick inte att få fram, men samma undersökning konstaterade att Skatteverket också förlorade 50 procent av fallen i kammarrätten.

I slutet av 2017 stod det klart att Skatteverket ändrat sig i Anita Lagergren Julanders fall. Därmed slapp hon ta fallet vidare till domstol. Det skedde dock först när hon fått juridisk hjälp från den oberoende stiftelsen Rättvis skatteprocess. Den turen har inte alla.2011 avskaffade Alliansregeringen de kritiserade skattenämnderna. Det var en bra reform, men rättssäkerheten inom skatteområdet går tyvärr fortfarande att ifrågasätta. Kom ihåg det nästa gång du deklarerar i mobilen.

Joakim Broman
Annons
Annons
Annons
Annons