Annons
Ledare

Joakim Broman: Kompetensutvisningarna måste få ett slut

Kompetensbristen är stor i Sverige. Ändå utvisas arbetande människor på grund av småfel i arbetsgivares försäkringsbetalningar.
Krönika • Publicerad 28 maj 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Behövs.
Behövs.Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Den förrförra arbetsgivaren hade gjort ett administrativt fel gällande en försäkring. Det hade inte fått några konsekvenser, innebar inte någon form av lönedumpning och rörde dessutom en tidigare arbetsplats. Ändå utvisades maskiningenjören Ali Omumi och hans familj.

När hans nuvarande arbetsgivare ABB ville få tillbaka honom nekades han inresetillstånd, eftersom Migrationsverket ansåg att det gått för kort tid sedan utvisningen. Han behövde sitta en period i karantän.

Annons

Med hjälp av stiftelsen Centrum för Rättvisa har han drivit sin sak rättsligt, och i veckan slog Migrationsdomstolen i Malmö fast att det inte finns någon ”karantänsregel”. Det automatiska avslaget måste omprövas.

Omumi är ett av de mer uppmärksammade fallen av så kallade kompetensutvisningar. Det är glädjande att det fått en positiv upplösning. Tyvärr kan det inte sägas för alla liknande fall. Rättshjälp som den Centrum för Rättvisa erbjuder kan inte ges till alla som behöver den, och långt ifrån alla fall uppmärksammas i medierna.

Trots att de ofta absurda fallen diskuterats flitigt i flera år har inte mycket hänt. När frågan debatterades i riksdagen i början av april talade migrationsminister Morgan Johansson (S) om vikten av personligt ansvar för att följa gällande regler.

Vilket naturligtvis är lättare sagt än gjort: kollektivavtal och lagar kan omfatta hundratals sidor och komplettera varandra. När Migrationsverket dessutom skapar helt nya regeltolkningar, som i fallet med Ali Omumi, är det inte lätt att veta vad som gäller.

Då är det mer troligt att regelverket både behöver bli enklare och tydligare. Många svenska företag har en skriande kompetensbrist. I vissa yrken är det praktiskt taget omöjligt att få tag på högkvalificerad arbetskraft, och att söka den i utlandet är ofta den enda utvägen. Sådana rekryteringar är både förknippade med höga kostnader och stora personliga uppoffringar eller investeringar för den som väljer att flytta hit. Då får det inte finnas risk för omedelbar utvisning på grund av bagatellartade fel.

I december skrev ABB:s vd Johan Söderström tillsammans med Johannes Forssberg på Centrum för Rättvisa om hur Migrationsverkets godtycke skadar den svenska industrin (DN 4/12 -18). Kompetensutvisningarna är ofta personliga tragedier, men de är därtill en större fråga än de enskilda fallen. Det är dags att de får ett slut.

Joakim Broman
Annons
Annons
Annons
Annons