Ledare

Invandrare är lönsamma

”Välkommen hit” säger Sverige. ”Fast vänta lite i farstun. Några år typ.”
Ledare • Publicerad 19 februari 2014
Risk för passivitet.
Risk för passivitet.Foto: Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / TT

10 000 nya svenskar som har fått uppehållstillstånd sitter kvar i tillfälliga boenden och väntar. Ingen kommun tar emot dem. Bostadsbristen är för stor, sägs det. Den lokala opinionen kanske också spelar in?

Priset för skattebetalarna är högt i termer av onödigt höga hyror, men ännu högre om man ser till talanger och kraft som går till spillo. Det är ett slöseri med resurser att unga, utbildade och ambitiösa personer blir sittande på tillfälliga boenden. I stället för att komma i arbete, utbilda sig vidare, starta företag riskerar de att tappa framtidstron.

Det kan synas dyrt att Sverige öppnar dörren för hjälpbehövande. Förra året tvingades Migrationsverket betala en miljard kronor för akutboenden, berättades det på Ekot, och många svenskar hoppade säkert till över detta faktum.

Men att säga nej kan bli ännu dyrare. När det offentliga framöver ska finansiera hemtjänst åt och vårda våra kära mormödrar, då behövs det personer som jobbar och betalar skatt. Med tanke på att Sverige, liksom resten av västvärlden, har en åldrande befolkning där allt färre befinner sig i arbetsför ålder, är det en vinstlott att många av dem som fått uppehållstillstånd är unga.

Tro det eller ej, att få ett gäng från Syrien till kommunen är som att vinna på triss – den där varianten som ger pengar stötvis år efter år. Men nu sitter i stället tusentals unga, driftiga människor på tillfälliga boenden och tappar sugen. Att vänta upp till ett år på att få börja sitt nya liv skulle tära på vem som helst. Eller hur?

Mottagande av nyblivna svenskar är en god gärning, men det är inte bara för att få en klapp på axeln av Gud som svenska kommuner ska säga ja till fler.

I dag stjäl städerna de unga som vuxit upp på orten – och fått förskola, tandställning och matteböcker där. De vill hellre bo nära trendiga pulled pork-restauranger, och kvar blir en generation som tittar på klockan i väntan på pension. Dyrt, onekligen. Om de som fått uppehållstillstånd ges en professionell introduktion och inte ses på som kostbara inkräktare, blir de räddningen för allt gråhårigare orter.

En undersökning från Världsbanken visar att en procents befolkningsökning genom migration leder till en uppgång i ekonomin på 1,25-1,5 procent. Världen blir 356 miljarder USD rikare om rika länder släpper in 14 miljoner extra arbetare, skriver Philippe Legrain i boken Invandrare – vi behöver dem (Fores).

Regeringens har skickat ut Lars Stjernkvist och Gunnar Hedberg på resa runt landet för att hitta platser i svenska kommuner. Men deras piskor borde inte behövas för den som har förmåga att tänka ekonomiskt långsiktigt. Låt oss hoppas att Skåne inte agerar dumsnålt med tankar om ”nollavtal”, utan tänker på framtidens välfärd.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Carolin Dahlman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.