Anders Gustafsson: Inte gammelfarfars jaktbössa som används av gängen
Helgens hänsynslösa skottlossning i Farsta har återigen satt fart på debatten om gängkriminaliteten.
På Expressens kultursida konstaterar Jens Liljestrand, med bakgrund av dubbelmordet, att han ”nog haft fel, om allt.” Ett välkommen omprövning i en modig text – och man får hoppas att fler kulturskribenter följer efter.
Oppositionsledaren Magdalena Andersson kör dock på i vanliga gamla hjulspår och kräver att Sverige inför en vapenamnesti – igen. En sådan amnesti skulle i så fall bli den fjärde sedan 2013.
Sverige har med andra ord, vid det här laget, stor erfarenhet av vapenamnestier och vilka effekter de har. Efter den senaste vapenamnestin, 2018, gjorde Polismyndigheten en utvärdering av amnestins resultat.
Vad kom då polisen fram till?
Jo, visserligen kom en hel del vapen in till polisen när vapen kunde lämnas in utan risk för påföljd. Totalt lämnades det under amnestin in drygt 12 000 skjutvapen och tillståndspliktiga vapendelar samt över 28 ton ammunition.
Det stora antalet vapen som samlades in kan vid en första anblick få en att tro att amnestin var en framgångssaga, men av de inlämnade skjutvapnen utgjordes hälften av gevär, exempelvis kulgevär och hagelgevär – vilket inte är särskilt förvånande i ett jaktland som Sverige.
”Polisen skrev vidare i utvärderingen att en stor del av de inlämnade skjutvapnen sannolikt har funnits i Sverige under lång tid”Anders Gustafsson
Polisen skrev vidare i utvärderingen att en stor del av de inlämnade skjutvapnen sannolikt har funnits i Sverige under lång tid: ”Troligen härrör många från början av 1900-talet då vapenkontrollen var mer eller mindre obefintlig”.
Samtidigt konstaterar polisen att ”svenska skjutvapen av äldre modell, exempelvis gamla jaktvapen, är mindre vanligt förekommande i kriminella miljöer”. Och ”mot bakgrund av vilken typ av skjutvapen som huvudsakligen lämnades in under amnestin är Polismyndighetens bedömning att merparten av skjutvapnen inte härrör från de kriminella miljöerna”.
En vapenamnesti kommer med andra ord inte få de gängkriminella att omsorgsfullt packa ner sina insmugglade skjutvapen, kliva in i sin skattesubventionerade elbil, sätta på sig säkerhetsbältet och köra ner till närmaste polisstation och säga: här har ni mitt automatvapen, kan man få kvitto på att det är inlämnat?
"Det är inte den typen av vapen man får in. Det kan möjligen ha en effekt på saker som att man har färre vapen i hem och därav färre skadeskjutningar eller självmord. Men på kriminaliteten har det ingen eller på sin höjd en marginell påverkan”, säger kriminologen Manne Gerell om amnestiförslaget till TT (den 13 juni).
En vapenamnesti behöver inte vara fel – men tro inte att det spelar någon större roll när det kommer till att avväpna gängen.