Annons
Ledare

Inte alla arbetares parti

Att Håkan Juholt har svårt att bedöma siffror är vid det här laget en gammal nyhet.
Ledare • Publicerad 18 juli 2011
Håkan Juholt talar i Almedalen.
Håkan Juholt talar i Almedalen.Foto: 

I sitt Almedalstal vilade han tungt på uppgifter från Hotell och Resturangfacket, HRF, och varnade för lönedumpning. HRF hade granskat 54 företag och samtliga hade, enligt Juholt, ägnat sig åt lönedumpning genom att utnyttja arbetskraftsinvandrare.

På söndagen följde HRF och fem andra fackföreningar upp talet med en debattartikel i Svenska Dagbladet. Där redogjorde de för hur illa utländsk arbetskraft blir behandlad i Sverige – de beskriver orimliga löner, villkor och förhållande, bland annat att anställda tvingats tillbringa nätterna inlåsta i arbetsgivarens källare.

Annons

De problem som beskrivs är verkliga och allvarliga. Rimligtvis kan de dock hanteras inom den nuvarande lagstiftningen. Det är olagligt att låsa in människor i källare, oavsett om de har eller inte har svenskt kollektivavtal. När det gäller lönerna är det ett uppenbart bedrägligt beteende – Migrationsverket har godkänt ett annat avtal än det som sedan använts.

Den så kallade Lavallagen reglerar redan lön utifrån centrala branschavtal, och utöver det bland annat övertid och obekväm arbetstid.

Detta är långt ifrån Juholts verklighets­beskrivning – att det pågår en systematisk löne­dumpning i Sverige, sanktionerad av allians­regeringen. Det juholtska talet brottas dock med problem. En granskning Dagens Nyheter gjort av HRF:s rapport av de 54 företagen som skulle ha ägnat sig åt lönedumpning visar helt andra siffror. Enbart hälften, 26 företag, hade ägnat sig åt lönedumpning. Bara sex ärenden handlade om arbetskraftsinvandring.

Trots detta dras långtgående slutsatser, och det är knappast av hänsyn till arbetskrafts­invandrarna som Juholt dundrar på, eller en samlad opposition tvingade fram en ny Laval­utredning i juni. Snarare handlar det om motstånd till arbetskraftsinvandring.

Talet om lönedumpning nämns oftast i samband med arbetslösheten bland svenskar, i ett felaktigt resonemang om att arbetsmarknaden är ett nollsummespel. Resonemanget kan kläs i ord som är lika kända som Byggnads Go home, nämligen de tar våra jobb.

Det är skrämmande att se att Sverigedemokraternas intåg i riksdagen inte bara gjort det möjligt för oppositionen att begränsa invandringen. Det har också skapat en tävling om vem som mest motsätter sig lönedumpning och gett legitimitet till uttryck om utländsk arbetskraft som skadlig för svensk arbetsmarknad.

Problemet kvarstår dock. Utländsk arbetskraft är utsatt och behöver stöd, inte minst med löne­granskning. Men när nu HRF har så svårt att räkna är det kanske inte fackföreningarna som ska ges det förtroendet.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons