unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Anders Gustafsson: Innebörden av kommunismen är konstant

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar tar avstånd från kommunismen men hennes ungdomsförbund hyllar den.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
Foto: Lars Schröder/TT
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vad tycker du om kommunismen? ”Dåligt, tar vi helt avstånd ifrån”, sade Nooshi Dadgostar i SVT Rapport i samband med att hon blev vald till ny ordförande för Vänsterpartiet (SVT den 1 november 2020).

Hade frågan däremot gått till ledningen i hennes eget ungdomsförbund hade svaret varit ett annat. I ett principprogram som nyligen antogs av Ung Vänsters kongress står följande att läsa: ”Ung Vänster är ett revolutionärt ungdomsförbund med rötter i den kommunistiska delen av arbetarrörelsen” och vidare att organisationens ”mål är ett klasslöst samhälle, fritt från förtryck – ett kommunistiskt samhälle.”

I en intervju i SVT nyligen säger sig förbundets ordförande Ava Rudberg visserligen förstå kritiken men försvarar samtidigt formuleringarna med att ”olika ord har betytt olika saker i olika tider” (SVT den 19 februari).

Det visar att hon inget förstått, för om något så har ordet kommunism haft en tämligen konstant innebörd för de människor som levt i dessa så kallade ”klasslösa samhällen”: interneringsläger, censur, arbetsläger, skenrättegångar, diktatur, död, förtryck.

Uppskattningsvis har de kommunistiska förtryckarstaterna mellan 63 miljoner och 93 miljoner människoliv på sina samveten. Trots otaliga försök har världshistorien aldrig kunnat visa upp ett enda exempel på ett kommunistiskt samhälle som varit ”fritt från förtryck”. Nej, ordet kommunism har inte betytt olika saker i olika tider.

Att år 2021 vilja se ett kommunistiskt samhälle är ett hån mot alla dessa människor och gentemot alla de som fortfarande lever under kommunistiskt förtryck i Kina, Nordkorea, Vietnam eller Kuba. Ungdomlig revolutionsromantik ursäktar inte Ung Vänster.

Efter Berlinmurens fall strök Vänsterpartiet kommunismen ur sitt partinamn. Återfallen är dock många och återkommande. Så sent som 2005 kallade sig vänsterledaren Lars Ohly kommunist. När Nooshi Dadgostar en gång i tiden var kassör för Ung Vänster var målet, liksom det fortfarande är, ett kommunistiskt samhälle. Nu är året 2021 och renhållningsarbetet är fortfarande inte avslutat. Den ideologiska sjukdomsbilden inom V är kronisk.

Om några år är säkert Ava Rudberg själv hög partifunktionär – ska vi slå vad om att hon då förkastar kommunismen när frågan kommer på tal?

Läs mer