Annons
Ledare

Ingen trevlig fas, men vad är alternativet?

Nästan hälften av deltagarna i Jobb- och utvecklingsgarantins Fas 3 har vanliga jobb. Detta enligt en stickprovsundersökning som Arbetsförmedlingen har gjort bland 600 deltagare i programmet.
Ledare • Publicerad 11 maj 2011

Ändå verkar det inte som att Fas 3 leder till särskilt många jobb. Enligt Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som har låtit Riksdagens utredningstjänst titta på frågan, är det ytterst få som går vidare från Fas 3 till en anställning.

I dag befinner sig mer än 26 000 långtidsarbetslösa i Fas 3. Än fler beräknas det bli under de kommande åren. Detta i sig är problematiskt, och ger intryck av att något också är på tok med Fas 1 och Fas 2.

Annons

S, V och MP vill ha ett moratorium på placering av arbetslösa i Fas 3. Man pekar dels på ett problem med oseriösa anordnare som inte ger deltagarna något meningsfullt att syssla med, dels på att personer i Fas 3 används som billig arbetskraft för reguljära arbetsuppgifter.

Det är onekligen ett dilemma. Ett jobb som inte egentligen behöver göras är sällan meningsfullt. Och ett jobb som behöver göras borde man ju få betalt för. Ändå skulle nog ytterst få politiker invända mot att ungdomar och studenter gör oavlönad eller lågavlönad praktik, för att få in en fot på arbetsmarknaden.

I många branscher är ett par månaders praktik ett oerhört effektivt sätt för att få ett både roligt och välbetalt jobb.

Problemet med Fas 3 är alltså inte att man under en period i livet byter sin tid mot arbetslivserfarenhet och kontaktnät, utan att det i just Fas 3 sällan verkar betala sig.

I Arbetsförmedlingens egen utvärdering uppenbaras en mängd brister. Vissa anordnare skickar Fas 3-deltagare vidare till andra arbetsplatser. Ofta saknas handlingsplaner för den arbetslöses väg till ett riktigt jobb.

Någonting måste göras. Men vad detta någonting är vet inte oppositionspartierna. Målet med moratoriet är att regeringen ska vidta åtgärder, oklart vilka.

”Långtidsarbetslösa måste få möjligheter att studera, kompetensutveckla sig eller att starta eget”, menar Ylva Johansson (S). Det låter ju bra, men statistiken från åren med S-regeringar visar att det snarare är fagert tal än en enkel lösning.

Sanningen är nämligen den att Sverige har målat in sig i ett hörn. Alla har inte viljan eller förmågan att utbilda sig eller starta eget. Under många år gjorde vi vårt bästa för att bli av med lågproduktiva jobb. Hellre arbetslöshet än låglönejobb, helt enkelt.

Därmed inte sagt att oppositionen är helt fel ute om Fas 3. Det mesta tyder tvärtom på att S, V och MP ser klart, det är inte trevligt att befinna sig i Fas 3.

Hade de haft en lösning vore det ännu bättre.

Tyvärr lyser den med sin frånvaro.

Henrietta Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons