Annons
Ledare

Inga vårvindar friska

Tror någon på allvar att regeringen drivs av illvilja riktad mot svaga och sjuka människor?
Ledare • Publicerad 15 april 2010

Kanske finns det någon som anser det, men Sveriges riksdag borde inte vara forum för sådana insinuationer.

I veckan hölls på Socialdemokraternas begäran en riksdagsdebatt om sjukförsäkringen. Anledningen är de problem som bevisligen uppstått för personer som utförsäkrats. Men det är problem som handlar om inkörningsproblem när komplicerade system ställs om, inte om felaktiga politiska beslut i grunden.

Annons

Det är tröttsamt att höra företrädarna för S, MP och V trumma in budskap om att alliansens sjukförsäkring är orättfärdig och en jakt på sjuka.

Lika tröttsamt är det att höra alliansens företrädare ständigt tala om hur hänsynslöst och hjärtlöst det gamla systemet var och att oppositionen vill tillbaka dit.

Om man tvättar bort invektiven och beskyllningarna och ser till sakfrågan är regeringen och oppositionen faktiskt överens om att sjukförsäkringen ska ge individanpassat stöd och leda tillbaka till arbete i största möjliga utsträckning. Det finns mycket mer samsyn än man kan tro alltså.

Skillnaden i sak är att de rödgröna vill ta bort den bortre tidsgränsen som regeringen infört på inrådan av dem som utrett frågan grundligt – ”stupstocken”.

Det är inte omöjligt att de rödgröna, om de vinner valet och genomför löftet om att utreda sjukförsäkringen igen, kommer att landa i att vilja ha den kvar.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons