Annons
Ledare

Inga svarta bananer

”Vill du ha kvittot?” Så lyder standard­frågan vid småköp. Standardsvaret är: ”Nej, det behövs inte.”
Ledare • Publicerad 3 mars 2012

Det är fel svar. Skatteverket konstaterade 2011 att varje år undandras 20 miljarder kronor från beskattning i handels- och restaurangverksamhet. Fusk som möjliggörs av att alla köp inte slås in i kassaapparaten, och därmed inte kommer in i företagets redovisning.

Den lag om kassaregister som infördes 2010 är alltså långtifrån tillräcklig. Det räcker inte att det finns certifierade apparater, de måste användas också. Skatteverket har vid kontrollbesök konstaterat att 14 procent av handlarna på något sätt bryter mot registerlagen. I storstäderna ligger siffran på 28 procent.

Annons

Grundförutsättningen för att bekämpa manipulationer och tillhörande skattefusk är dock att det finns fungerande kassaregister.

Nu föreslår Skatteverket att lagen om kassaregister ska utvidgas till att omfatta också torg- och marknadshandel, som hittills är generellt undantagen, och att beloppet för vem som ska ha kassaregister sänks från fyra till två prisbasbelopp, vilket för 2012 motsvarar 88 000 kronor. Tolvåringen som framgångsrikt säljer saft vid vägkanten omfattas alltså inte, såvida hen inte är ovanligt framgångsrik.

Branschföreningen Svensk Handel välkomnar förslaget. Illojal konkurrens på torgen har enligt vd Dag Klackenberg slagit extra hårt mot blomsterhandeln. En tredjedel av försäljningen påstås ske svart och ungefär tusen personer sägs ha blivit av med jobbet.

Företrädare för torghandlarna är positiva, men tveksamma till om det finns apparater som fungerar i stark kyla.

Det går säkert att lösa. Viktigare är attityden.

När lagen om kassaregister infördes 2010 stormade det nämligen. Lagen ansågs vara kränkande mot de 120 000 småföretagare som omfattades – och skadlig för hela samhället. Småföretagsamheten skulle i princip dö ut. Resultatet är ett annat. Kassaregisterlagen har kommit, och företagen levt vidare. Omsättningen i många företag med nyinköpta kassaregister har av någon anledning till och med ökat.

Det finns goda skäl att fortsatt minska skattetrycket, men det ska göras för alla, samtidigt. Företagsamhet ska gynnas, men inte genom att bortse från de som med illojal konkurrens eller kartellbildningar skadar marknadsekonomin. Storföretagens skatteplanering och särlagstiftning sticker i detta sammanhang i ögonen. Volvo gör inget fel när de kvittar vinster mot förluster, men signalen de sänder är ändå betänklig. Här finns stort utrymme för konsumentmakt. En hög skattemoral är grunden för välfärdssamhället. Solidariteten med andra visar sig tydligast i hanteringen av den egna plånboken.

I Malmö pågår en kampanj mot att köpa svart. Möjligen är det väl senkommet, men ändå nog så angeläget. Orsaken är den senaste tidens dödsskjutningar. Svarta pengar innebär nämligen inte enbart att det gemensamma luras på pengar – att finansieringen av vård, skola och omsorg undermineras – utan också att kriminella nätverk göds.

Nästa gång någon frågar är svaret givet.

Du vill ha kvittot.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons