Annons
Ledare

Inga Berggren: Inga Berggren: När kvinnorna krävde sin plats

1906 bildades den första lokalföreningen för kvinnlig rösträtt i Trelleborg. Inga Berggren, tidigare riksdagsledamot och ledande Trelleborgspolitiker för Moderaterna, tar oss med på en historisk återblick till den tid när kvinnorna tog plats i politiken.
Inga Berggren
Publicerad 29 mars 2018
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga Berggren.
Inga Berggren.

I några krönikor framöver kommer jag att reflektera över händelser, företeelser och människor här från Trelleborg, där jag levt och varit samhällsengagerad under mer än femtio år. I första hand kommer jag att gestalta kvinnor. Både de kvinnor, som var de första i stadsfullmäktige och andra starka kvinnor som gav mycket av sig själva i skilda sammanhang.

Under 1800-talets senare hälft skedde mycket i Europa. Betydande förändringar på flera områden påverkade också Sverige. Den industrialiseringsprocess som startat, förändrade människornas sociala villkor. Det politiska livet – partiväsendet – påverkades genom de fackliga och politiska organisationerna.

Annons

Till att börja med behärskades den politiska scenen av männen. Kvinnors situation förändrades efterhand när näringslivet och infrastrukturen omformades. De fick successivt en annorlunda arbetsmarknads- och försörjningssituation. Kvinnornas andel av arbetskraften ökade i takt med stigande efterfrågan. Arbetsområden, som tidigare varit förbehållna män, blev undan för undan tillgängliga för kvinnor. Kraven från kvinnorna växte. De ville rasera de lagar och bestämmelser, som utestängde dem från deltagande i den politiska beslutsprocessen. Även fanns de män som begärde likartade reformer.

Det första förslaget om kvinnlig rösträtt i Riksdagens andra kammare, lades fram av redaktören och riksdagsledamoten Fredrik Borg från Helsingborg. Det röstades dock ner. Men diskussionerna om rösträtten hade startat. Först 1921 infördes allmän och lika rösträtt i Sverige. Däremot kvinnors rätt att väljas in i de kommunala beslutande församlingarna kom 1910.

Föreningen för kvinnans politiska rösträtt bildades 1902. I Trelleborg hölls första mötet med Lokalföreningen den 5 maj 1906 på Concordia. Under åren framöver argumenterade föreningen enträget genom flygblad, om kvinnans valbarhet till de kommunala fullmäktigeförsamlingarna och kvinnans politiska rösträtt. Offentliga föreläsningar hölls också. Aktuella ämnen var krav om att införa allmän rösträtt för både kvinnor och att stimulera kvinnor att delta i och framföra sina synpunkter i samhällsfrågor.

Den första kvinnan i stadsfullmäktige i Trelleborg var Anna Montelius, frisinnade partiet. Hon var lärarinna i franska, engelska och kristendom på Samskolan (Söderslättsgymnasiet). Hon valdes in 1912 och var ledamot i stadsfullmäktige under åren 1913-1916.

Anna Montelius ville att kvinnor och män skulle behandlas lika vid lönesättning och pensionsberäkning. Det framkom tydligt både i Samskolans styrelse som i stadsfullmäktige. Exempelvis ville hon att kvinna också skulle komma ifråga som rektor och hon ansåg också att gossläroverken skulle öppnas för flickor.

Annons
Annons
Annons
Annons