Annons
Ledare

Petter C Larsson: I USA kan det bli farligt om en av vinnarna förlorar

Petter C Larsson
Gästkrönika • Publicerad 8 mars 2024
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Petter C Larsson.
Petter C Larsson.Foto: Peter Ottosson

USA står inför en väntad maktkamp mellan Joe Biden och Donald Trump. Denna strid handlar inte enbart om presidentämbetet utan är också avgörande för nationens demokratiska själ.

Medan amerikaner och USA:s politiska etablissemang nu navigerar genom denna kritiska period, belyser situationen en djupgående orolig politisk, säkerhetsmässig och social dynamik. Denna dynamik riskerar att ge långtgående konsekvenser, oavsett utgången av valet, potentiellt eskalerande till en konflikt mellan kandidaternas ytterkantsanhängare, inklusive de våldsamma personer som trädde fram och visade sig vid stormningen av Capitolium.

Annons

En oroande trend är den växande acceptansen av våld och aggression inom politiken, särskilt bland vissa av Trumps anhängare. Denna utveckling utgör inte bara en omedelbar fara utan beskriver även förekomsten av en sorts normalisering av våldsamt och oacceptabelt beteende inom delar av det amerikanska samhället.

När politisk och ideologisk oenighet i alltför stor utsträckning riskerar att övergå till personligt agg och misstro, skapas en grogrund för polarisering och därmed radikalisering. Denna situation förvärras av en delaktighet från influencers och mediekanaler som bidrar till en splittrad och ibland felaktig informationsbild.

Under ytan påverkar en blandning av psykologiska och samhällsmässiga faktorer denna utveckling. Identitetspolitik och kognitiv dissonans, då motstridiga övertygelser skapar psykologiskt obehag, bidrar till samhällets polarisering. Människors rädsla inför förändringar förstärker denna effekt, vilket nu lett till en reaktionär och i vissa fall våldsbejakande inställning. Det har nu gått så långt att fler Trumpianer anser att man kan behöva ta till våld för att säkra sin version av USA.

Självklart är inte alla Trump-anhängare våldsbenägna men alltför få tongivande republikanska röster kommer med lugnande och de-eskalerande budskap. Tystnad är farligt, och tanken om att republikanerna med Trump framför sig kan ta makten lockar möjligen mer än vad den ökande våldsbenägenheten avskräcker.

Det som särskilt oroar mig är paradoxalt nog inte en seger för Trump, utan snarare vad en förlust mot Biden kan utlösa. Ett sådant scenario riskerar att intensifiera våldsamma politiska beteenden, vilket kan påverka säkerheten även internationellt. Om USA blir alltför fokuserat på intern maktkamp lämnar det utrymme för andra statsaktörer att försöka flytta fram sina positioner i för dem relevanta krigs- och konfliktområden såsom Taiwan, Mellanöstern och Ukraina för att nämna några exempel.

Att ansvarsfullt hantera den här ackumulerade energin kräver fingertoppskänsla från alla håll, med målet att antingen förena eller åtminstone minimera splittringen inom det politiska landskapet. För svenska läsare ger denna situation en viktig påminnelse om vikten av politisk och social stabilitet. Den visar hur viktigt det är med dialog och förståelse över politiska och ideologiska gränser för att främja demokratins kärnvärden och det strategiska lugnet i samhället.

Petter C Larsson är risk- och säkerhetsrådgivare

Annons
Annons
Annons
Annons