I nöden prövas demokratin
Samtidigt är främlingsfientliga partier är på frammarsch. Det ställer den Europeiska unionen inför flera utmaningar.
Den 25 maj, om precis två månader, har medborgarna i EU chansen att påverka den politiska utvecklingen i och med valet till Europaparlamentet. Då ska EU:s medborgare utse de 751 ledamöter som ska företräda dem i parlamentet.
På måndagen inleddes den tolfte upplagan av Europaforum i Hässleholm. Och självklart kom frågan om valet upp, framför allt i det tal som EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) höll. Hon tog avstamp i sin egen uppväxt och hur Europa har förändrats sedan hon föddes 1975.
Då leddes flera länder i Europa av diktatorer, Rumänien av Nicolae Ceausescu, Östtyskland av Erich Honnecker och Spanien av Fransicso Franco. Men hon tog också upp flickan som växte upp i ett land som inte finns längre och drömde om amerikanska jeans och poeten som stod upp för mänskliga rättigheter i ett förtryckt land. Det var Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Tjeckoslovakiens och Tjeckiens tidigare president Václav Havel som avled 2011.
Europa är i dag annorlunda. Även om diktaturerna har fallit höjde Birgitta Ohlsson ändå ett varningens finger.
”Jag tror att vi lever i en farligare tid än någon kunnat förställa sig. Vi vet en sak, vikten av ett Europa som står upp för demokrati”, sa hon.
Det är viktigt att påminna om den slitna klyschan om EU som ett fredsprojekt. Det gäller att stå upp för de värden som unionen bygger på, demokrati och mänskliga rättigheter. I nöden prövas i sanning demokratin.
Det borde vara uppmaning till alla väljare att göra sin demokratiska plikt i EU-valet. Den 26 maj är det fem år till nästa EU-val.
Mattias Karlsson