I en demokrati får alla komma till tals
Först när valsedlarna som var och en av oss stoppar i kuverten är räknade vet vi vilka som kommer att regera Sverige under de kommande fyra åren. Fram till dess står det alla fritt att – liksom alla andra dagar – göra sin röst hörd.
Allt det här är så självklart att det kan verka löjligt att nämna, men den förmån det innebär att leva i ett demokratiskt land förtjänar ibland att uppmärksammas lite extra. I dag är en sådan dag, sedan 2008 utlyst till den internationella demokratidagen av FN:s generalförsamling.
En blick utanför Sveriges gränser visar att vi tillhör en lyckligt lottad minoritet. Enligt den välsedda institutionen Freedom House senaste årsrapport är 47 länder icke-fria, 58 delvis fria och 89 fria. Det gör enligt samma rapport att 46 procent av världens länder och lika många procent av befolkningen på jorden lever med den frihet och medborgarmakt vi tar för given.
2009 var enligt Freedom House det fjärde året i rad som politiska och medborgerliga fri- och rättigheter pressades tillbaka globalt sett. Det är en utveckling som måste brytas. Mot den bakgrunden är det värt att notera att FN, som alltså instiftat demokratidagen, borde tillmäta demokratifrågan större betydelse i deklarationer och målsättningar.
Den 20 september inleds ett toppmöte i New York om FN:s åtta millenniemål för att halvera världsfattigdomen till år 2015. Men det viktigaste målet – att alla människor i världen ska få leva i demokratier – saknas i deklarationen från millennietoppmötet för tio år sedan.
Demokratiska landvinningar är en förutsättning för andra framsteg i ett land. Hur ska jämställdheten och mödravården öka om kvinnor inte får komma till tals i sina länder? Hur ska barnens skolgång se ut, om de inte får ta del av fri information? Det är därför inte så konstigt att man kan belägga att de sociala och materiella levnadsvillkoren är högre och mer jämt fördelade i demokratiska länder.
De demokratiska länderna behöver inte bara vara tuffa försvarare av frihet i sin utrikespolitik, även hemmavid gäller det att stå upp för demokratiska principer. Det är till exempel nedslående att se hur Sverigedemokraterna tvingats ställa in möten och hur partiets sympatisörer hotas. I Malmö blev nyligen sverigedemokraten David von Arnold Antoni överfallen och knivskuren av maskerade män i sitt hem.
Sverigedemokraterna är ett mycket otrevligt parti, men i en demokrati motarbetas sådana krafter med demokratiska medel. Yttrandefrihet och mötesfrihet gäller även sverigedemokrater. När politiska företrädare blir uppsökta av maskerade våldsverkare som försöker skrämma dem till tystnad för det tankarna till ett helt annat slags land som tyvärr är vardag för många människor i världen.