Annons
Ledare

Hur mycket utvandring tål Sverige?

Sverige blir fattigare och tråkigare om de med pengar och idéer drar.
Ledare • Publicerad 25 september 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
På väg ut eller in?
På väg ut eller in?Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Portugal är ett populärt land att flytta till för många nyblivna svenska pensionärer. Det som drar är låga skatter på pension och varmare klimat under de mörka månaderna. För den med bra tjänstepension är Portugalflytten extra lockande eftersom ingen skatt tas ut på den, vare sig i Sverige eller i Portugal. Den svenska regeringen vill dock få till ett avtal som ska göra att 25 procents skatt betalas i Sverige på tjänstepensionen, precis som redan gäller för den allmänna pensionen. På skattebyråkratspråk kallas det Sink-skatt, Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta. Men enligt ett reportage i magasinet Affärsvärlden om svenska pensionärers utlandsflyttar, har det portugisiska parlamentet tidigare stoppat ett liknande finskt avtalsförslag och kan mycket väl göra det med det svenska. Anledningen? Portugal har infört sin skattelagstiftning för att locka till sig utländskt kapital, vilket har visat sig fungera väl. Rika människor är en bra affär.

Osäkerhet om skatterna, högre fastighetspriser och usel kronkurs gör att kalkylen för en svensk Portugalflytt har försämrats. Det krävs större kapital för att flytten ska vara lönsam i dag. Sedan gäller det förstås att ha råd att resa hem till eventuella barnbarn. Det senare är ett exempel på att ett beslut om utflyttning från Sverige eller inte handlar om mer än pekuniära frågor.

Annons

Men att lockelsen av utlandet oroar finansministern så att den måste blockas med ett försvarsvapen i form av skatteavtal är i sig en viktig signal. Den berättar att det är dåligt för Sverige om människor med kapital och inkomster lämnar landet men att regeringens fantasi slutar vid att försöka höja skatterna för dem som flyttar.

Ännu värre är det om unga människor och entreprenörer ser andra länder än Sverige som rätt ställe att plantera sig och sina idéer. Historiskt har Sverige lärt sig denna läxa, med Ingvar Kamprad och alla hans efterföljare bland företagsbyggare och idrottsmän som skrev sig i Schweiz och Monaco. Borttagande av förmögenhetsskatt och arvsskatt skedde inte i ett vakuum, Sverige behövde stärka sin konkurrenskraft, bli en bättre plats för investeringar och företagande. När röster nu höjs för att återinföra avskaffade kapitalskatter och höja redan existerande gäller det att komma ihåg att det kommer med ett pris, Sverige blir fattigare på företag, innovation och jobb än det annars hade varit. Det försämrar den ekonomiska utvecklingen och möjligheten att investera i energieffektivare produktion och trafikinfrastruktur.

Sverige har hela tiden haft en lockelse i tryggheten, med låg korruption och brottslighet. Det är fortfarande en styrka relativt de flesta andra länder men för varje bomb som smäller i Sverige blir det fler som funderar på om detta är rätt plats att förverkliga drömmar. Om högt skattetryck samtidigt inte motsvarar förväntningar på utbildning och vård kommer fler med kapital i huvudet och på banken att söka sig bort.

Hur invandring av olika slag påverkar Sverige är ett ständigt diskussionsämne. Men det kan också vara dags att fundera på hur en stor utvandring av kapital och idéer slår mot Sverige. Ett sätt att försöka hindra folk och pengar från att dra utomlands är att sätta upp hinder som gör det svårare och dyrare för den som verkligen vill ta steget och flytta. Det är så socialismen har för vana att göra, reformisterna genom skatter och revolutionärerna genom murbyggen. Ett annat är att göra Sverige så attraktivt som möjligt för dem med idéer och kapital. Det är det liberala svaret på att skapa både frihet och välstånd för de många.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons