Annons
Ledare

Höjda skatter räddar inte pensionerna

Att höja skatten på arbete skadar samhällsekonomin.
Ledare • Publicerad 6 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Val av utbildning och yrke. Skaffa sig en bostad. Hitta en partner. Unga människor har mycket att tänka på. Vem bryr sig om vad som händer när man blir gammal?

Att man inte orkar tänka på pensionen när man är mellan 20 och 30 är kanske förståeligt. Men det är inte mindre viktigt för det. Enligt en undersökning från Sifo har fyra av tio arbetstagare inget privat pensionssparande, och unga är bland de sämre. Vad ska hända med dem på ålderns höst?

Annons

Det är lugnt. Pappa staten rycker ut. I alla fall om Socialdemokraterna får sitta kvar vid makten. Det menar åtminstone statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson, som under torsdagen meddelade att partiet går till val på att höja pensionerna. Arbetsgivarna ska betala sammanlagt 15 miljarder mer per år. Höjningen ska ske stegvis och ska vara helt genomförd när dagens 30-åringar går i pension.

Socialdemokraternas ambition, att framtidens pensionärer ska kunna räkna med 70 procent av lönen, är rätt. Men att finansiera det med skattehöjningar är fel. I praktiken innebär Socialdemokraternas förslag att skatten på arbete höjs, vilket på sikt skadar samhällsekonomin. Skattehöjningar för att finansiera högre pensioner kan rentav bli kontraproduktivt. Dyrare anställningar innebär färre anställningar. Det viktigaste man kan göra för sin pension är trots allt att ha ett jobb.

Socialdemokraterna borde lita på att den svenska modellen fungerar. Parterna kan givetvis förhandla fram större avsättningar till pensionerna. Från politiskt håll kan man dock göra andra, mer konstruktiva saker än att höja skatten. En sådan är att öka genomströmningen i högskolan och få unga att börja jobba tidigare. En annan åtgärd är att se till att människor kan vidareutbilda sig mitt i livet, för att slippa gå i förtidspension som ett resultat av utslitna leder.

Det är så klart också viktigt att underlätta för människor att spara själva. Avdragsrätten för privat sparande, som togs bort 2016, måste återinföras. Enligt Sifo skulle två av tre spara mer om pensionssparande blev avdragsgillt igen. Skattehöjaridéer säkrar varken pensionerna eller ett fortsatt socialdemokratiskt maktinnehav.

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons