Annons
Ledare

Hjälp ukrainarna komma åt sina pengar

Även den som är på flykt oroar sig över sina pengar. EU och enskilda stater bör snabbt agera för att möjliggöra växling av den ukrainska valutan. Regeringen bör lyssna på Liberalerna.
Ledare • Publicerad 21 mars 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Fungerar inte för ukrainare.
Fungerar inte för ukrainare.Foto: Nora Lorek/TT

Krig har många fruktansvärda konsekvenser. De uppenbara är lika förfärande som enkla att se. Barn, mammor och äldre som i källare försöker gömma sig undan bomberna .Döda och lemlästade människor på gator och bland bråte i sönderbombade hus.

Och så massflykten av människor, inom Ukraina och över dess gränser. På flykt befinner sig människor som för några veckor sedan såg fram emot en vår hemma, bland fruktträden, med hunden, i skolan, med barnvagnen, med barnbarnen. Människor som väntade på löneutbetalningen eller pensionen.

Annons

Långt borta från hemmet i en stad där kriget pågår är det mycket att oroa sig för. Släktingarna som är kvar. Står huset fortfarande? Hur har det gått för hunden? Får jag se min trädgård igen? När kommer jag tillbaka, kommer jag någonsin att komma tillbaka?

För alla människor betyder pengar trygghet. Även, kanske faktiskt särskilt, under extrema omständigheter som krig.

En del ukrainare har bankkort som än så länge fungerar, men kontakterna med banken hemma kan vara osäker, likaså vet ingen hur bankerna kommer att fungera framöver. Kommer det alls att gå att komma åt besparingar? Kommer det någon pension? Hur kommer kursen för den ukrainska hryvnian att klara sig? Går det över huvud taget att växla pengar? Går pengarna att komma åt?

Det är frågor som många många ukrainska flyktingar ställs inför, i Sverige och i andra länder. En del växlingskontor och banker växlade inledningsvis den ukrainska valutan, men vågade inte fortsätta. Det finns inga garantier mot förlusterna.

Det är därför extremt svårt att växla hryvnia. Banken och växlingsföretaget Forex vill se att svenska regeringen garanterar en kurs så att de kan växla in valutan. Liberalerna och dess ekonomisk-politiske talesman Mats Persson har argumenterat för en sådan lösning, liksom för att trycka på från svenskt håll i EU.

Men inledningsvis har det blivit kalla handen från regeringen och finansmarknadsminister Max Elger (S). Han säger till TT: ”Det är självklart så att Sverige och Europas övriga länder ska ställa upp, men det handlar om att ordna mat och husrum. Att därutöver tvinga enskilda valutaväxlare eller skattebetalarna att ta valutarisk är inte något jag förespråkar”.

Det är en märklig ingång. Att ha behov av mat och husrum står inte i kontrast till att ha tillgång till sina pengar. Tvärtom. Pengarna är en väsentlig del av människors trygghet och frihet. En av de mest självklara saker som EU och Europas regeringar kan göra för Ukraina och ukrainarna är att bistå finansiellt.

Från EU görs uppenbarligen en del saker. Den 11 mars hette det att man sökte en lösning för ECB att sätta upp något slags garanti för att ukrainarna ska kunna konvertera sin valuta. "Det skulle vara en humanitär ansträngning av välvilja, det blir inget vanligt kreditinstrument, men vi har fortfarande lagar som vi måste hantera, det går inte bara säga att vi konverterar valutan.” sa en källa till Reuters. Uppenbarligen finns en förståelse för den extrema situationen och pengarnas betydelse för individerna inom EU. Det vore bra om den svenska regeringen också insåg det. Liberalerna har rätt, hjälp ukrainarna att växla in sina pengar.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons