Annons
Ledare

Hitte-på-jobben allt fler

Partierna tävlar i hur många ”jobb” de säger sig kunna skapa. Men det finns starka skäl att misstro siffrorna.
Ledare • Publicerad 26 augusti 2014
Fler nybyggen ska ge jobb, säger MP.
Fler nybyggen ska ge jobb, säger MP.Foto: Foto: LEIF R JANSSON / TT

Ju närmare valet, desto flådigare löften. Miljöpartiet lovade i fredags 200 000 nya jobb om Bromma flygplats läggs ner och det i stället byggs bostäder.

200 000 nya jobb? För den som någorlunda följt debatten de senaste decennierna blir siffran orimlig. Som att säga att man kan gå ner 50 kilo på en vecka med en ny diet.

Annons

Under hela alliansens tid vid makten har det tillkommit cirka 250 000 nya arbetstillfällen, vilket är bra med tanke på finanskrisen. Att ett bygge i en Stockholmsförort skulle inbringa nästan lika många jobb blir tokigt.

Extra besvärande blir det att en debattartikel i Svenska Dagbladet samma dag, varnade för att det inte finns nog med byggnadsarbetare för att alla de bostadslöften som politikerna gett ska kunna realiseras. Fyra av fem byggföretag har svårt att rekrytera, skrev Elisabeth Martin från Stockholms Byggmästareförening och Billy McCormac från Fastighetsägarna.

Det finns skäl att misstänka att MP:s beräkningar baserats på personer som jobbar 6 timmars arbetsdag och har friår. Då går det snabbt att få ihop huvuden. Men hur ska det betalas?

Dessutom finns MP:s nya jobb främst i Stockholm, samtidigt som flera tusen arbetstillfällen runt de lokala flygplatserna här i Skåne hotas vid nedläggning. Om Bromma flygplats läggs ner skadas också det lokala näringslivet – de företag som hade kunnat skapa riktiga jobb.

De rödgrönas jobblöften blir allt mer snömosiga. Socialdemokraterna utlovade nyligen 6 000 nya ”jobb” i skolan. Personer som nu befinner sig i Fas 3 ska erbjudas så kallade extratjänster, som kombineras med utbildning.

Tanken är att de långtidsarbetslösa på olika sätt ska avlasta lärarna, men frågan är om det är realistiskt. Om de cirka 33 000 som idag ingår i Fas 3 inte klarat av att få jobb på en ordinarie arbetsmarknad, kommer de verkligen att kunna vara en verklig resurs i den miljö som är så viktig för barnens framtid? Sannolikheten är dessvärre stor att lärarna får ännu en grupp personer att handleda och uppfostra.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén varnade: ”Man kan inte blunda för att de som kommer in i skolans värld på det här sättet, utan erfarenhet, själva kan behöva mycket stöd och hjälp” (Aftonbladet 22/8).

Samma logik gäller de traineetjänster för arbetslösa ungdomar som S vill skapa i sjukvård och omsorg. De mest sårbara i vårt samhälle, som behöver professionellt stöd, förtjänar bättre än att bli en del av arbetsmarknadspolitiken.

Det kanske låter brutalt, men det finns inte utrymme för naivitet nu. I teorin låter det bra att omplacera folk från en bidragsform till en annan. Men klarar skolan pressen? S kom bara några dagar innan utspelet med krav på högre inträdeskrav för lärare, så varför går man på tvärs mot den idén nu? Valrörelse är svaret.

Det är snart val. Stressen ökar. Politikerna överröstar varandra i kampen om rösterna och gränsen mellan lögn och sanning är suddig. Se till att du granskar produkten noga innan du slår till.

Mattias Karlsson
Carolin Dahlman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons