Annons
Ledare

Hellre ett hem än en vårdinrättning

Vin till maten. Bakelser till efterrätt. Ett glas Baileys framåt kvällskvisten. Det är inte en beskrivning av livet på en trevlig semesterort – utan vardagen på det omskrivna äldreboendet Lotte i centrala Köpenhamn.
Ledare • Publicerad 4 mars 2010
Foto: 
Valfriheten kan bli obligatorisk.
Valfriheten kan bli obligatorisk.Foto: 

När man hör ordet ”äldreboende” går tankarna lätt till långa korridorer, sjuksängar och sterila miljöer. Men Lotte är uppbyggt för att kännas så hemlikt som möjligt.

Den som vill sova länge om morgnarna får göra det. Den som vill röka får fortsätta med sina vanor. Och då och då åker de boende iväg på semester.

Annons

Alltför ofta fokuserar den svenska omsorgen på de äldres fysiska behov och glömmer de själsliga. Av effektivitetsskäl tvingas alla boende in i samma mall: upp tidigt på morgonen, gröt till frukost, dusch en gång i veckan, pilsnerfilmer på tv:n.

Förhoppningsvis kan en förbättring vara på väg. På Svenska Dagbladets debattsida på onsdagen skrev Centerpartiledaren Maud Olofsson att lagen om valfrihet i äldreomsorgen borde bli obligatorisk.

Lagen innebär i praktiken att pengarna följer den äldre. Det är personen som har fått exempelvis hemtjänst beviljat som sedan bestämmer om hjälpen ska komma från kommunen eller från någon privat hemtjänst.

I dag har drygt 80 kommuner infört systemet. 113 utreder fortfarande frågan, vilket betyder att de äldre får anpassa sig efter kommunernas ambitionsnivå. Till förra fullmäktigemötet i Trelleborg fanns det ett förslag om att införa valfrihet inom hemtjänstens städtjänster inom kommunen i april i år. Men efter att framför allt Socialdemokraterna framfört kritik återremitterades förslaget och det utreds nu på nytt.

Ökad valfrihet kan i vissa fall komplicera tillvaron. Den som exempelvis är på väg att insjukna i demens måste kunna lita på att få hjälp av kommunen att hamna rätt. Men för alla dem som vill styra över sin tillvaro – och de är många – är lagen om valfrihet en riktig frihetsreform.

På onsdagen förklarade även folkhälsominister Maria Larsson i Ekot att regeringen nu vill utreda möjligheterna att servera alkohol på äldreboendena. Ett glas vin till söndagsmiddagen är ”sådant som ökar livskvaliteten för de äldre”, sade hon.

Också det är ett steg i rätt riktning. Det märkliga är att sådana regler inte redan finns. Det borde vara en självklarhet att också äldre ska få välja dryck till maten. Vissa vill ha en pilsner till middagen, andra föredrar vatten. Varför skulle människor tappa alla preferenser med åldern?

Idealet vore om det fanns ett otal typer av boenden att välja mellan:

Ett där man kan ha kvar sina husdjur. Ett där det finns en stor trädgård att påta i. Ett där pengarna satsas på årliga solresor.

Chansen att det scenariot blir verklighet är betydligt större med alliansens tilltro till nytänkande och entreprenörskap än med oppositionens misstro mot privat vård och omsorg.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons