Annons
Ledare

Hela Sverige måste få leva

Centerpartiet visar att man tar landsbygdens problem på allvar.
Ledare • Publicerad 21 september 2013

Urbaniseringen är stark i Sverige. Fler och fler människor flyttar till städer och glesbygden avfolkas. På sikt blir det därför mycket svårt att upprätta den lagstadgade välfärdsservicen runt om i landet. För Centerpartiet är detta ett ämne som engagerar. Det märktes på den debatt som fördes under fredagen på den pågående partistämman i Karlstad.

De drygt 500 ombuden på stämman hade att ta ställning till ett förslag från partistyrelsen om att införa en regionaliserad fastighetsskatt för industrier och energiproducenter. I dag går de skatteintäkterna till staten.

Annons

Förslaget väckte mycket debatt, framför allt fanns en oro att det skulle påverka det nuvarande skatteutjämningssystemet. Stämman gick ändå på partistyrelsens förslag om att verka för en mer regionaliserad skattebas. Enligt partiets egen beräkning skulle det innebära 5,5 miljarder kronor att fördela till regionerna.

Förvisso handlar det ytterst bara om en omfördelning av resurserna. Den stora skillnaden är ändå att regionerna med ökade skattintäkter stärker sin ställning.

Välfärdens villkor skiljer sig stort inom landet. Stora delar av Norrlands inland avfolkas till förmån för städerna längst med Norrlandskusten. Men problematiken finns även längre söderut, det är de tre storstadsområdena som drar till sig mer invånare. Detta är en utmaning som många regioner och kommuner står inför.

Folk har friheten att bosätta sig där man vill. För kommuner och regioner är det därför viktigt att kunna anpassa sig. Oftast handlar det om att locka till sig nya invånare och då måste välfärden byggas ut. Men minskar befolkningsunderlaget måste man fatta impopulära beslut att dra ner på välfärdsservicen.

Att låta regionerna i större utsträckning ta del av det som produceras inom det egna området ger dem mer makt att ta de beslut som leder till att egna regionen stärks. Det är bra då lokala problem löses bäst på lokal nivå.

Om Centerpartiets förslag är rätt väg är svårt att avgöra, men mycket är vunnet av att lyfta frågan. Det visar att partiet tar landsbygdens problem på allvar. Det är viktigt för framtiden. Annars kan inte hela Sverige leva.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons