GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hela folkets talman måste få fortsätta

En splittrad nation och en splittrad riksdag behöver en talman som respekteras av alla. Den personen är Andreas Norlén.
Ledare • Publicerad 21 september 2022 • Uppdaterad 21 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Andreas Norlén
Andreas NorlénFoto: Gustaf MŒnsson/SvD/TT

För fem år sedan visste få vem den östgötske riksdagsledamoten Andreas Norlén var.

I maktens boning ingav hans namn dock respekt redan då.

Under sin tid som konstitutionsutskottets ordförande lyckades han med det ovanliga: att skapa bred samsyn i KU:s viktiga granskningsarbete av regeringen.

Efter fyra år som talman har respekten för Andreas Norlén vuxit till kretsar utanför riksdagen. Ja, det ligger inte långt borta att säga att Norlén har blivit folkkär. Säg vilken talman som tidigare lyckats med det konststycket?

Den förra regeringsbildningen som tog 134 dagar var tålamodsprövande för svenska folket – föreställ er då hur det måste ha varit för talmannen! Ändå behöll Andreas Norlén lugnet och framstod allt mer som en klippa i ett parlamentariskt kaos.

Det lugnet behöll Andreas Norlén under hela mandatperioden trots att den rekordlånga regeringsbildningen bara var början på en stormig mandatperiod där regeringen fick regera på oppositionens budget, där statsministern avsattes och där valet av Magdalena Andersson som statsminister fick tas om – efter att MP hoppat av regeringen samma dag som hon valdes.

Ska man försöka sig på att förklara varför Andreas Norlén lyckats bli folkkär så är det att han är oförställd. Han försöker på inga sätt vara någon annan än sig själv för att bli omtyckt av andra – något som är ovanligt i en tid som mer än andra utmärker sig för besattheten av hur vi uppfattas av andra.

Som när Andreas Norlén gratulerade Finland på Runebergsdagen genom att fritt ut minnet recitera alla 28 verserna i Sven Duva. Vem kommer bara på en sådan sak?

Andreas Norléns popularitet beror dessutom på en annan egenskap som präglar hans gärning och som gör honom till en utmärkt talman. Det råder inga tvivel om att han över allt annat helgar sitt ämbete. Inte att vara sitt partis talman utan hela riksdagens talman.

I en tid när polariseringen inom media och politik är stark behövs personer som Andreas Norlén för att vårda den demokratiska institution som riksdagen utgör. Ändå spekuleras det nu om att talmansposten ska gå till någon annan, exempelvis Sverigedemokraternas Björn Söder.

Ett sådant val vore olyckligt. Som min kollega på Barometern, Martin Tunström, uppmärksammat står det i förarbetena till grundlagen att ”Med tanke på de omfattande och stundtals ömtåliga uppgifter som åvilar talmannen är det angeläget att hans person bärs upp av ett brett förtroende i riksdagen och av en stark tillit till hans oväld.”

Det är knappast en beskrivning som passar in på Björn Söder.

I en starkt polariserad tid med högt tonläge är Andreas Norlén en enande kraft. Han behöver inte bli hela riksdagens och hela folkets talman. Det är han redan. Riksdagsledamöter från både högern och vänstern bör ställa sig bakom hans namn. För demokratins skull.

Anders GustafssonSkicka e-post