Annons
Ledare

Härvan skadar svensk polis

Misstänkt jäv vid topprekrytering, anmälningar om fridskränkning och vittnesmål om dåligt ledarskap. Det som uppenbaras inom högsta ledningen skadar svensk polis i ett ytterst känsligt läge.
Ledare • Publicerad 13 december 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Stockholms regionpolischef Mats Löfving.
Stockholms regionpolischef Mats Löfving.Foto: Henrik Montgomery/TT

En förundersökning gällande grovt tjänstefel har inletts mot en av Sveriges högsta polischefer, regionpolischefen i Stockholm, Mats Löfving. Det efter misstanke om att han i sin tidigare roll som chef för Nationella operativa avdelningen varit jävig vid en chefstillsättning. Mats Löfving rekryterade 2015 Linda Staaf till posten som ny underrättelsechef vid polisen. Frågan gäller om de två haft ett förhållanden vid punkten för tillsättningen.

Annons

Åklagaren Bengt Åsbäck är tydlig med att det är just tillsättningen som prövas i detta fall. Inget av de tidigare nedlagda ärendena med två anmälningar gällande bland annat fridskränkning och misshandel, där Mats Löfving sades vara förövare och Linda Staaf brottsoffer, är föremål för ny utredning i nuläget. Anmälare var i det ena fallet polisens säkerhetschef och det andra chefen för särskilda utredningar.

En lades ner sedan Ann-Marie Orler, tidigare länspolismästare i Västmanland, tagit tillbaka sitt vittnesmål. Till Expressen säger Orler i dag: ”Jag blev panikslagen när hon skulle göra en anmälan på Mats. Så jag var naturligtvis rädd och feg och vågade inte ens stå för det jag hade sagt. Men det enda jag sa var att Linda sa att han inte är snäll.”

Linda Staaf har sagt att inget brottsligt har förekommit och att hon inte varit medveten om anmälningarna.

Den sammantagna bilden är att det är olika relationer och inre kultur på en större arbetsplats som exponeras för offentligheten. Det ger ingen vacker bild, inte minst då det ställs – och ska ställas – extra höga krav på ledningen för svensk polis. Det är viktigt att personer som allmänheten ska lita på har en tydlig moralisk kompass och att de står upp för rätt och fel även när det är obehagligt.

Personer som leder arbetet mot de grövsta brottslingarna kan inte heller utsätta sig för onödiga utpressningsrisker. Det finns många som har ett intresse av att exponera både missförhållanden och känslig information av privat karaktär inom polisen, regeringen och försvaret.

Då Linda Staaf har ett förhållande med överbefälhavare Micael Bydén finns också en koppling, om än privat, till försvarsmakten. Staaf ska dessutom tillträda en tjänst på justitiedepartementet efter nyår. Hennes uppdrag där är att leda utvecklingen av arbetet mot grov organiserad brottslighet. Hittills har inget i rapporteringen handlat om att Staaf på något sätt har misskött sina yrkesmässiga åtaganden. Staaf har inte utsett sig själv, ändå är det hon som i hög grad har hamnat i centrum för uppmärksamheten.

Medierna har självfallet en skyldighet att rapportera om missförhållanden. Tillsättningar ska tåla att granskas. Likaså måste personer med höga maktpositioner inom känsliga myndigheter tåla att synas i sömmarna. Om någon är olämplig ska vederbörande inte ha den platsen. Men det finns all anledning att vara uppmärksam på att det finns krafter som är ute efter att skada svenska myndigheter och att exponering av detaljer ur enskilda personers liv kan vara ett sätt att negativt försöka påverka dem och den verksamhet de arbetar för.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons