Annons
Ledare

Sofia Nerbrand: Hamas terror får inte hyllas i Sverige

De avskyvärda dåden mot civila i Israel måste fördömas av alla.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 8 oktober 2023 • Uppdaterad 9 oktober 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
På lördagen firade Hamasanhängare i Beirut. Det är förfärligt att barn lär sig hata andra grupper tidigt i livet.
På lördagen firade Hamasanhängare i Beirut. Det är förfärligt att barn lär sig hata andra grupper tidigt i livet.Foto: Bilal Hussein

Hamas attacker är ren terror. De för inte ett regelrätt krig, armé mot armé. Den islamistiska organisationen riktar medvetet in sig på civila israeler. På lördagsmorgonen sköt de tusentals raketer och tog sig in i Israel för att gå från hus till hus och antingen mörda eller tillfångata hela familjer.

I skrivande stund har de avsiktligt dödat över 600 människor och tagit drygt 100 äldre, män, kvinnor och barn som gisslan in i Gaza. Till och med en förintelseöverlevande i rullstol kidnappade de.

Annons

Hamas tog också med sig liken av unga människor som de dödat för att vanhelga dem. På sociala medier syns folkhopar sparka och spotta på de livlösa kropparna.

Det är vedervärdigt. Motbjudande.

Hur kan någon försvara så brutala och hjärtlösa handlingar? Än mindre hylla dem?

Jodå, i Iran dukade man upp till fest för att fira den terrororganisation som ayatollorna stöder. Men inte bara där. På gatorna i London, Turkiet och Libanon jublar Hamas sympatisörer. Samt på sina håll i det svenska samhället. Ett axplock: sångerskan Zara Larsson jämför Ryssland med Israel på Instagram och forskaren Victor Pressfeldt drar paralleller mellan Ukrainas försvar och Hamas terrorism.

I slutna och öppna arabiskspråkiga grupper på sociala medier varvas jubelrop med krigisk propaganda på religiös grund, rapporterar Doku. I Helsingborg samlades svensk-palestinier till gatufest och i Kristianstad och Malmö färdades tutande bilkaravaner för Palestina i helgen.

Städerna borde göra som Berlin, Bryssel och New York och hissa israeliska flaggan eller projicera den på kommunhuset.

Det är viktigt att markera att staten Israel och dess medborgare – judar och araber – har rätt att leva i fred och frihet, precis som alla andra

Socialdemokraterna måste nu också entlediga sin riksdagsledamot från Malmö, Jamal El-Haj, som inte klarar av att ta avstånd från Hamas.

Även Palestinas officiella representanter i Sverige borde kritisera Hamas terrorism, men det vägrar de att göra. Palestinas president Abbas försvarar tvärtom Hamas.

Regeringen behöver nagelfara Sveriges miljardbistånd till Palestina för att garantera att inte en spänn går till något som islamisterna ens är i närheten av att ha makt över. Den borde också se över huruvida Sverige fortfarande bör erkänna Palestina – Sverige var det första EU-landet som godkände staten, sedan dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) fick sin vilja igenom 2014. Erkännandet av Palestina var naturligtvis ett monumentalt misstag av Socialdemokraterna.

”Nationalismen och islamismen är bloddrypande ideologier.”
Annons

När det nu formellt råder krig behöver Sverige också öppna för vapenförsäljning till Israel. Friheten måste försvaras, såväl i Ukraina som i Israel.

Det går inte heller att komma ifrån kopplingen mellan Moskva och Teheran, och deras protegé Hamas. Det uttalade syftet är att införliva Ukraina i det ryska imperiet och att krossa staten Israel.

Det handlar dock inte bara om geografin, eller länderna i sig. Nationalismen och islamismen är bloddrypande ideologier. De vill förgöra ukrainare och judar. Så länge dessa icke-humanistiska tankefigurer lever kommer krigen att fortgå. För man kan dessvärre inte utradera övertygelser med tunga vapen.

Det är just därför det är så viktigt att kräva avståndstagande från de avskyvärda terrorhandlingarna mot civila.

Ingen ska få hylla Hamas utan att få höra att de borde skämmas.

Hamas kidnappar en israelisk kvinna.
Hamas kidnappar en israelisk kvinna.Foto: Hatem Ali
En familj i södra Israel evakueras efter Hamas robotattacker mot bostäder på lördagsmorgonen.
En familj i södra Israel evakueras efter Hamas robotattacker mot bostäder på lördagsmorgonen.Foto: Tsafrir Abayov
Annons
Annons
Annons
Annons