Annons
Ledare

Bo Pellnäs: Hamas och omvärlden

Om Israel lyckas slå ut Hamas i Gaza återstår frågan vem som ska styra sedan.
Bo Pellnäs
Gästkrönika • Publicerad 23 oktober 2023
Bo Pellnäs
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Israeliska soldater vid hus som Hamas-terrorister slagit till mot.
Israeliska soldater vid hus som Hamas-terrorister slagit till mot.Foto: Ariel Schalit

Den 7 oktober ryckte Hamas-krigarna in i Israel sedan bulldozers hade öppnat vägen. Många på motorcyklar, några genom en tunnel medan ett antal med skärmsvävare flög in som mordänglar. De hade kunskap om de mål man ville slå mot. Det var lokala israeliska lednings- och underrättelsecentraler som låg oskyddade eller uselt bevakade och de som bemannade dem dödades.

Om israelerna eller de anfallande blev mest överraskade är tveksamt. Innan den israeliska armén ingrep låg byarna i området oskyddade under tio timmar. Enstaka soldater och reservbefäl med vapen kämpade med stora förluster mot övermakten. Det var fritt fram för Hamas, men också de hopar av Gaza-bor som drog in för att plundra.

Annons

Ett urskiljningslöst mördande började, där ett mycket stort antal ungdomar som deltog i en musikfestival föll offer. Kvinnor och barn misshandlades och dödades. 199 människor fördes som gisslan in i Gaza.

Premiärminister Netanyahu, som länge var osynlig, läste på kvällen upp ett uttalande i TV men undvek alla journalister. Chefen för Israels underrättelsetjänst kom så småningom ut och erkände att ansvaret för den bristande beredskapen var hans.

När detta skrivs tycks det oundvikligt att den israeliska armén går in i Gaza. Syftet är oklart, även om Netanyahu sagt att Hamas skall utrotas. Medan armén förbereder sig utsätts mål i Gaza för en intensiv vapeninsats från flyg, missiler och artilleri. Allt tyder på att det blir gatustrider från hus till hus och där Hamas tunnelsystem blir det viktigaste målet. Förlusterna på ömse sidor blir säkert stora.

Den amerikanske presidenten kommer till Israel för att demonstrera sitt stöd. Två amerikanska hangarfartygsstyrkor är på plats i östra Medelhavet som en styrkedemonstration mot Iran, som länge stött och beväpnat Hamas men även Hizbollah i Libanon. När Israel nu mobiliserar 360 000 man kommer bara en del att sättas in mot Gaza.

Andra avdelas till försvaret i norr mot Hizbollah men många måste säkert skydda bosättningarna på Västbanken mot palestinska hämndaktioner.

President Bidens avsikter med sitt besök är flera. Självklart är det en positionering inför det kommande presidentvalet. Amerikanska presidentval är alltid utrikespolitiskt farliga evenemang med styrkedemonstrationer. Men Biden väljer nog att spela rollen som en äldre klok vän till Israel, en som vill undvika att Saudiarabien och Jordanien eller Iran dras in i konflikten. Det är tur att Donald Trump inte är president.

Biden förstår hur Israels agerande ökar eller minskar riskerna för att konflikten utvidgas. Någonstans finns en omslagspunkt där antalet civila offer och mänskligt lidande i Gaza raserar omvärldens stöd för Israel, det som Hamas ogärningar i de israeliska byarna för stunden underbygger. Vem som ska styra Gaza och svara för en återuppbyggnad borde också få ett svar innan Israel tågar in.

Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk expert

Annons
Annons
Annons
Annons