Annons
Ledare

Gynna dem som skattar vitt

Att öka skattetyngden på dem som utbildar sig till efterfrågade yrken, arbetar heltid och sparar till sin egen pension är inte solidaritet. Det är att göra alla fattigare.
Ledare • Publicerad 22 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Vitt arbete.
Vitt arbete.Foto: Janerik Henriksson/TT

Coronakrisen har inte bara öppnat för garantier och finansiering av andra länders lån utan också för krav på nya och högre skatter både i EU och på hemmaplan. Frågan om skattereform är åter på tapeten, januarikompotten har en sådan på sitt vältummade papper. Problemet är att skattereformer kan betyda mycket. I sin bästa form betyder de tillväxtstimulerande sänkta skatter som gör individer och samhälle rikare. I sin sämsta form betyder reformerna ökad tyngd på den arbetande massans axlar, en tyngd som gör individer och samhälle fattigare.

Det finns ingen enklare retorik än att peka ut ”de rika” som orsaken till ekonomiska skillnader och ökad ojämlikhet. I en vanlig vänstertappning låter det som att det handlar om miljardärer som ärvt förmögenheten eller berikat sig på andras bekostnad och att det räcker att ta från dem och dela ut till andra så är saken biff. I praktiken handlar det mest om ökat skatteuttag på heltidsarbetande människor från yngre medelåldern och uppåt. Den typen av ojämlikhet är också lätt att åtgärda. Ta mer från varje extra tjänad hundralapp ju mer folk tjänar, höj skatten på det någon har lyckats spara, höj skatten på att äga bostad, bil och båt. Låt dem som tjänar bra eller har sparat ihop eget kapital betala mer för tandvården, barnomsorgen och hemtjänsten. Ge dem som inte arbetat tillägg på den låga pensionen, men låt dem som arbetat stå kvar med sin. Allt det jämnar till det månatliga utfallet mellan olika inkomstgrupper i dag.

Annons

Baksidan med det är att färre känner att det är någon poäng att anstränga sig mer. Att utbilda sig till ett efterfrågat yrke och få mer betalt blir en sämre kalkyl. Att investera i ett företag blir inte bara riskfyllt utan också högt beskattat om det lyckas. Dessutom riskerar du att oavsett din egen bakgrund och ansträngningar beskrivas som privilegierad av strukturerna. Inte sällan är detta budskap kopplat till hudfärg och kön – den nya tidens stereotyper vars radikala ideologiska fanbärare sponsras generöst av skattebetalarna genom att deras teorier akademiseras och ges vetenskaplig tyngd.

Det är ett samhälleligt självskadebeteende att försörja dem som producerar kränkthetsanalyser och hugga efter dem som håller hela bygget uppe. Klokare är att göra tvärtom.

Börja med utbildningssystemet. Prioritera skattefinansiering av yrkesutbildningar med kopplingar till vad arbetsmarknaden efterfrågar, plus akademiska utbildningar inom naturvetenskap, teknik och klassisk humaniora. Begränsa skattefinansiering av akademisk frasideologiproduktion och massutbudet av kurser med den inriktningen.

Uppmuntra arbete och investeringar – inkluderat sparande i form av investeringar i svenska företag. Det görs genom sänkta marginalskatter och låga kapitalskatter. Skapa möjlighet att fördela höga löneinkomster under några få år över längre tid – om högre lön ska beskattas med högre skattesats är årsinkomst ett betydligt sämre mått än livsinkomst. Lägg om pensionssystemet över tid så att kommande generationer svenskar vet att pensionen är beroende av eget arbete och sparande, inte något man får vid viss uppnådd ålder. Betona egenansvaret, lär ut att tron på att någon annan kan betala är falsk matematik.

Uppmuntra dem som deklarerar inkomster vitt, straffa dem inte. Gå med piskan mot dem som försörjer sig på svarta affärer och brottslighet. Rensa i myndighetsfloran. Kräv att för varje ny reglering måste två bort. Behandla varje skattekrona med respekten för den som ställer väckarklockan på 05.30.

Svårare än så är det inte att skapa ett rikare och bättre samhälle. Klubba!

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons