Annons
Ledare

Gulags monster slukar åter fångar

Misshagliga personer fraktas återigen österut för att ruttna i sibiriska fångläger.
Publicerad 27 januari 2024 • Uppdaterad 29 januari 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Aleksey Navalnyj har deporterats till närheten av Vorkuta, sex mil norr om polcirkeln.
Aleksey Navalnyj har deporterats till närheten av Vorkuta, sex mil norr om polcirkeln.Foto: Evgeny Feldman

Under januari och februari är det femtio år sedan nobelprisvinnaren Alexander Solzjenitsyn publicerade sin banbrytande svit om GuLag-arkipelagen. Verket smugglades ut från Sovjetunionen till väst under dramatiska former och publicerades i början av 1974. I januari samma år blev författaren arresterad och deporterad från Sovjet.

GuLag syftar på det lägersystem som utvecklades under Stalintiden. Solzjenitsyns böcker skildrar de fruktansvärda förhållanden som rådde i systemet. Publiceringen anses vara en av de underliggande orsakerna till Sovjets fall. Straffmetoden att skicka fångar till Sibirien är många hundra år gammal, men under skräckväldet på 1900-talet blev deporteringarna österut en utrotningsmetod. Fångarna dog av arbete, svält och kyla. Lägger man en karta över Sibiriens industristäder över en karta med lägersystemet, matchar de varandra. Industrialiseringen i Sovjet gick över lik.

Annons

Under något årtionde efter Sovjets fall var alla ryska arkiv öppna. Det startades organisationer för att rehabilitera Stalintidens offer.

Så icke längre.

Lägren tjänar återigen som dumpningsplats för diverse misshagliga oppositionella. Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj blev i augusti 2023 dömd till 19 års fängelse. Han hölls då i ett fängelse öster om Moskva. Men i mitten av december försvann han från sin cell. I flera veckor visste ingen var han fanns. Först på juldagen fick hans advokat veta var han var - sex mil norr om norra polcirkeln, ungefär tio mil från Vorkuta, i ett av de läger som byggdes under 60-talet som en del i GuLag-systemet. Ett av de läger som anses vara allra hårdast.

”Lägren tjänar återigen som dumpningsplats för diverse misshagliga oppositionella.”

Det sägs att Navalnyj har förflyttats för att isoleras inför det ryska ”presidentvalet” den 17 mars. Ingen tror att den charaden kommer vara något annat än just det, en charad enligt gammal despotisk tradition. Putins regim har fått allt tydligare stalinistiska drag. Ett upplivande av GuLag är nästan en övertydlig symbol för detta, en skamfläck bland många som den putinistiska regimen står för.

Navalnyj är inte den ende kände fången i Sibirien. Vladimir Kara-Murza är oppositionspolitiker och mediapersonlighet. I april 2023 dömdes hand till landsförräderi för att han kritiserat Putins invasion av Ukraina. Nu sitter han på 25 år i ett högsäkerhetsfängelse i Omsk i västra Sibirien.

Det var nära att Solzjenitsyns böcker gick om intet. KGB fick reda på att en av hans kollegor besatt ett pappersmanuskript efter att hon jobbat med att renskriva verket. Efter tortyr erkände hon och kopian hittades i hennes hem. När hon släpptes begick hon självmord.

Den ryska staten bär en stor historisk skuld gentemot sitt folk. Denna skuld har landet aldrig riktigt gjort upp med. Nu slukar monstret GuLag åter fångar i ett system där människovärdet helt förlorats.

Det är en tragedi av obegripliga mått för Ryssland.

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons