Annons
Ledare

Gul och blå i Kiev

Ukraina slits mellan EU och Ryssland.
Ledare • Publicerad 3 december 2013

De senaste åren har Vladimir Putin dragit hårdast för att binda den gamla Sovjetrepubliken till sig. I en orange revolution för nio år sedan tvingades ett nyval fram och president Viktor Janukovitj förlorade makten. Den nya regimen föll ihop av inre motsättningar och Viktor Janukovitj kom 2010 tillbaka som president. Janukovitjs regim har tagit ett allt hårdare grepp. Droppen blev när ett samarbetsavtal med EU ställdes in. Nio år efter den senaste revolutionen gick därför stora delar av den oppositionella delen av befolkningen åter ut på gatorna.

Nu med den egna blågula fanan som sin och en del dessutom med EU :s stjärnbanér. Inte som symbolen för demokratiskt underskott och Brysselbyråkrati utan för ekonomisk utveckling och europeisk tillhörighet. Liknande entusiasm från de egna medlemsländernas medborgare kan inte en intensivt bedjande EU-kommissionen uppbåda i den våtaste av federationsdrömmar. Med ryska trupper runt hörnet och en rysk president som förklarar att demonstranterna styrs från utlandet är det lätt att förstå att den Europeiska unionen lockar. Men hur mycket är EU, dess politiska ledare och medborgare berett att besvara kärleken om det verkligen kniper? I går stoppades en förtroendeomröstning mot regeringen i sista stund, vilket inte lugnar känslorna. Vi kan skratta åt Putins fåfänga. Skrattar högst gör ändå den nya ryska tsaren.

Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons