Annons
Ledare

Grönt håller inte i försvaret

Miljöpartiet är inte moget för regeringsansvar. Det visar inställningen i försvarsfrågan.
Ledare • Publicerad 23 september 2014
Inte att lita på.
Inte att lita på.Foto: 

Stefan Löfven (S) ska inte enbart få igenom en budget. Han ska också regera ett land som befinner sig i en del av Europa där det säkerhetspolitiska läget skiftat från grönt till gult och är hotande nära rött.

Problemet för Socialdemokraterna är att de har ett i grunden pacifistiskt Miljöpartiet att ta hänsyn till. När partisekreteraren i MP, Anders Wallner, intervjuades i Agenda i söndags blev det uppenbart att partiet inte kan ge tillfredsställande svar om den egna försvarspolitiken. På en inledande fråga om förändringarna i omvärlden, tydligt manifesterade i de ryska kränkningarna av svenskt luftrum, fick tittaren veta att hotet från klimatet är den viktigaste säkerhetspolitiska frågan för MP.

Annons

När Wallner pressades förklarade han att ”Vi är beredda att sätta oss i samtal.” På frågan vad MP ska säga till sina väljare om partiet går med på fler Jas-plan svarade Wallner: ”Vi kommer att arbeta för att så mycket som möjligt av vår gröna politik ska få genomslag i en ny regering.”

Genom att lova de gröna regeringsställning har Stefan Löfven försvårat Sveriges säkerhetspolitiska ställning. Då ska man veta att den i utgångsläget är mycket svag.

Det tog lång tid att inse att Vladimir Putin gör det som han anser vara möjligt att göra, inte det omvärlden bedömer vara troligt och rimligt. Det ringde rejält i väckarklockan 2008 genom kriget i Georgien. Omvärlden tryckte på ”snooze”. Annekteringen av Krim tidigare i år ruskade åter om ett slumrande väst. Putins ord ”Kiev är alla ryska städers moder” borde ändå ha skakat liv även i den tröttaste regeringsledare.

Ryssland agerar inte enbart i Ukraina. Med stora militära övningar kring Östersjön, som Zapad ”Väst” förra året, har Ryssland visat sin styrka. Ryska plan rör sig ofta i närheten av amerikanskt och kanadensiskt luftrum runt Alaska. De upprepade kränkningarna av ryskt militärflyg över svenskt territorium och Säpos rapporter om ökad rysk spionageverksamhet mot Sverige ska ses som en del i detta spel.

Tiden då nedskärningar i militärbudgeten var ett givet sätt att rädda statsfinanserna är borta. Fredrik Reinfeldt (M) och Anders Borg (M) var de senaste i raden av stats- och finansministrar att proritera ner försvarsmakten. Nu har de båda spelat färdigt. Socialdemokraterna har försökt göra försvarsfrågan till sin, men både Folkpartiet och en ny ledning i Moderaterna kan förväntas ge dem en match om det. Ökad oro i omvärlden kräver en stabil och handlingskraftig regering. Men Miljöpartiets fortsatt luddiga inställning till försvarsmakten visar att det partiet inte är redo för den regeringsposition Stefan Löfven redan har utlovat.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons