Annons
Ledare

Grekland det lilla problemet

In i det sista arbetar Greklands regering för att undvika en statsbankrutt.
Ledare • Publicerad 22 juni 2011
Greklands premiärminister George Papandreou i samtal med Europarådets president Herman Van Rompuy.
Greklands premiärminister George Papandreou i samtal med Europarådets president Herman Van Rompuy.Foto: 

Nya nödlån är en förutsättning för att det krisdrabbade landet inte ska tvingas ställa in betalningarna. Men oavsett vilken väg Grekland tar, kommer det att påverka Sverige. Dels för att den svenska finansmarknaden, likt den grekiska och alla andra nationers, är en del i ett internationellt finansiellt nät. Dels för att Medelhavslandet bara är toppen av ett skuldtyngt isberg.

Det är mot Portugal, Spanien, Irland och Grekland som strålkastarljuset har riktats. Men att det är värst där betyder inte att det är bra på annat håll. När allt fokus riktas mot EU:s värsta krisekonomier skyms det som borde oroa ännu mer: det gigantiska skuldberg som byggs upp i andra EU-länder. Bara fem av EU:s länder (Sverige, Finland, Danmark, Estland och Luxemburg) klarar stabilitets- och tillväxtpaktens krav på ett budgetunderskott som understiger tre procent av bnp och en statsskuld som inte får överstiga 60 procent av bnp.

Annons

Bland de länder som inte klarar av att nå något av de två kriterierna återfinns EU:s sex största ekonomier. Samma länder som ska vara Greklands räddare klarar inte av att balansera sina egna budgetar. Och vad värre är: de har inte klarat av det på många år. Deras budget­underskott och stigande statsskulder är inte bara en effekt av den senaste ekonomiska krisen utan kan bara förklaras av mer djupgående strukturella problem: under de senaste femton åren har Tyskland visat överskott i de offentliga finanserna en gång, 2000 när it-haussen höll uppe konjunkturen. Frankrike har inte klarat av att redovisa ett budgetöverskott en enda gång under samma period.

Det är uppenbart att regeringarna i dessa och många andra EU-länder skjuter obekväma beslut framför sig, men det går bara så länge. Budgetunderskott under några år är oproblematiska så länge de vägs upp av överskott. Men ett ständigt minus i statskassan kan bara sluta på ett sätt: statsfinansiell ruin och stort mänskligt lidande. Och om stora stater som Tyskland, Frankrike och Storbritannien faller över stupet då kommer också Sverige att följa med ner, hur välskött vår ekonomi än är.

Angela Merkel, Nicolas Sarkozy och andra europeiska ledare gör helt rätt som ställer hårda krav på Grekland, men de måste också våga fatta impopulära ekonomiska beslut på hemmaplan. Ju längre de dröjer med att rätta till sina egna ekonomiska problem, desto svårare blir besluten att fatta, desto tuffare konsekvenserna. Grekland är inte slutpunkten för krisen. Det är bara början på en lika lång som plågsam process för att få Europas ekonomi på fötter igen.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons