Annons
Ledare

Gråt inte över sålt mejeri

I dag håller Skånemejerier extrastämma. Den franska mejerijätten Lactalis, världens största med verksamhet i 56 länder, uppges enligt lantbrukstidningen ATL vara redo att betala mer än en miljard kronor för att överta verksamheten.
Ledare • Publicerad 19 december 2011
Mjölkproducent.Arkiv: Kirsty Wigglesworth
Mjölkproducent.Arkiv: Kirsty WigglesworthFoto: 

Bondekooperationens fullmäktige ska i det första av en rad snabba möten på kort tid ge styrelsen klartecken att förbereda en försäljning. Något som i så fall kommer att påverka hela den svenska mejerimarknaden.

Detta är ett sätt att möta den stentuffa konkurrensen från Arla Foods, menar förespråkarna.

Annons

Anbudet är för lågt och beslutsunderlaget otillräckligt, anser kritikerna.

I grunden handlar affären med fransmännen om de skånska mjölkböndernas framtid, påstås det. Det finns hursomhelst ett missnöje med utvecklingen under senare år – ”mjölkkriget” – och Arlas prispress efter fusionen med danska MD Foods för tio år sedan.

Klart är att mejerimarknaden är mer gränslös än tidigare. En stor del av den svenska konsumtionen förutsätter import. Fler köper produkter från Danone och Valio. ”Svenska” produkter, som Arlas Bregott, görs i dag av råvara från våra grannländer.

Visst kan man undra över hur pass väl konsumenterna är informerade om vad som är till 100 procent närproducerat, här finns säkert mer att göra, men valfriheten är positiv. Priset är avgörande så länge kvaliteten är likvärdig.

Kruxet är bara att mjölkmarknaden länge har fungerat undermåligt. I Sverige köps all mjölk upp av föreningar. Priset blir en blandning av marknadspris och ersättning till medlemmarna som ägare av mejerierna. Som smörjmedel för att få affären med Lactalis i hamn har det sagts att medlemmarna under tio år ska få 50 öre över ”marknadspriset” per liter mjölk. Den naturliga följdfrågan blir hur marknadspriset definieras. Allt tycks handla om att säkerställa tillgång till mjölkproducenter. Ett sätt att möta konkurrensen både från Arla Foods och från mindre mejerier med sikte på det nära.

Lactalis är privatägt och agerar annorlunda än bondekooperationen, det är uppenbart. Det vittnar franska bönder om. Samtidigt är det självklart att köpet inte handlar om att konkurrera ut skånska varumärken, snarare om att stärka dem. Precis så som franska Pernod Ricard har förvaltat köpet av Vin & Sprit AB med Absolut vodka från Åhus. Konsumenterna lär inte märka av ägarbytet för de välbekanta varorna. Men förhoppningsvis upptäcka nya, franska.

Bondekooperationen gör med en planerad försäljning en god affär, vilket inte hör till vanligheterna när bondeägda företag avvecklas. Swedish Meats såldes i ett hårt trängt läge. Jämtländska Milko blev en del av Arla under hot om konkurs.

Att bönderna samtidigt förlorar makten över mejeriledet är inte enbart negativt. Framför allt inte för konsumenterna.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons