Annons
Ledare

Petter Birgersson: Gör upp med slöseriet och tystnadskulturen i Ystads kommun

Ystads kommun borde göra en total genomsyn av kontrakt, upphandlingar och stående utbetalningar. Och sedan göra upp med internkulturen.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 januari 2024 • Uppdaterad 16 januari 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
YA:s granskning av Ystads kommun och Försvarsutbildarna var en ögonöppnare.
YA:s granskning av Ystads kommun och Försvarsutbildarna var en ögonöppnare.Foto: Fredrik Sjöstrand

”Det har funnits en tystnadskultur som har möjliggjort otillbörlig påverkan och korruption.” sa Gabriella Westheim, säkerhets- och beredskapschef i Ystads kommun i förra veckan till Ystads Allehanda.

Bakgrunden är de transaktionerna till Försvarsutbildarna och skandalen med larm- och säkerhetsavtalen i Ystads kommun.

Annons

De båda härvorna ska utredas var för sig. Men det räcker inte. Westheims konstaterande pekar på att det behövs en total genomsyn av Ystads kommun och dess verksamhet. Har pengar runnit i väg okontrollerat på två ställen är sannolikheten stor för att det inte är de enda läckorna. Är det en kultur som har etablerats över lång tid duger inte vanliga revisioner.

En sådan kultur är något för en ny kommundirektör att ta tag i. Och kanske också en anledning att fundera över hur vederbörande rekryteras och över innehållet i en sådan tjänst. Är säkerhetschefens konstaterande riktigt så går kulturen över flera olika styren som inte har lyckats uppfatta den eller bryta den. Då kan det vara på sin plats att rekrytera någon som inte har hoppat runt mellan andra kommuner, och som inte har någon politisk bindning alls – det kan finnas en viss tendens att vissa kommundirektörer hänger ihop med vissa politiska styren, även om tjänsten är opolitisk. Kanske är det inte alls en traditionell kommundirektör som behövs i detta läge.

Att anlita någon av de stora etablerade revisionsbyråerna för att utreda härvor av det här slaget, som kommuner plägar göra när något har gått på tok, är säkert bra. Men det är i sig dyrt. Granskningarna kan ofta vara nyttiga om de är professionellt utförda, men det betyder inte att de alltid leder till rätt åtgärder. Ska revisioner av det slaget vara till någon nytta måste också någon hållas ansvarig och rutiner sättas upp för att det inte ska återupprepas.

Kanske finns det även andra vägar att gå för att upptäcka konstigheter bakåt och att förhindra nya framåt.

Jens Nylander, känd för bolag som Jens of Sweden, JAYS och Automile, har med hjälp av AI granskat ett stort antal transaktioner i Sveriges kommuners affärer med externa leverantörer och funnit ett antal märkliga saker. På jensnylander.com redovisar Nylander vad han har hittat.

I ett annat fall, rörande Mellerud kommun, fann Nylander vad han menar är en svart affär där kommunen köpte elverk för 2,1 miljoner kronor. Nylanders AI-system fann att transaktionen aldrig redovisades i leverantörens bokföring.

Ett systematiskt genomgående av stora mängder fakturor och transaktioner tar tid. Men med hjälp av automatiserade processer kan misstänkta sådana upptäckas och slarv eller medvetet fusk komma i dagens ljus.

Penningutflödet och den interna kulturen i Ystads kommun måste hamna under lupp, så att allmänhetens förtroende kan återupprättas. Det är svårt att finna något viktigare uppdrag för Ystadspolitikerna – i styre och opposition – just nu.

Annons
Annons
Annons
Annons