Annons
Ledare

Gör tummen upp för Aurora

Ystad får snart besök av fredsbevarare. Välkomna dem.
Ledare • Publicerad 18 april 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Försvarsövningen Aurora har inletts.
Försvarsövningen Aurora har inletts.Foto: Pontus Lundahl/TT

”Krigshetsare!” Den som står upp till försvar mot Ryssland kan förvänta sig att möta liknande tillmälen från självutnämnda fredsvänner i de politiska ytterkanterna.

I Ystad och på Österlen är Kvinnor för fred aktiva, vilket avspeglas på Ystads Allehandas insändarsidor. Inläggen handlar om att protestera mot försvarsövningen Aurora, att Ryssland och Ukraina ska samtala fram fred och att Nato är farligt.

Annons

Budskapet är att krig är dumt och därför bör den som blir brutalt överfallen lägga ner vapnen och erbjuda fredssamtal. Allt enligt modellen att det aldrig bara är den enes fel när två träter.

Det är en förförisk och falsk retorik. Den är också genom alla tider medvetet utnyttjad av Kreml. Människorna i väst ska påverkas att tolka världen som att det är två likvärdigt onda ting som ställs emot varandra och den som släpper vapnen och sträcker upp händerna i luften kommer därför ingenting ha att frukta.

Ibland går delar av ”fredsrörelsen” så långt som till direkt uttalat stöd för Ryssland. Den tidigare ordföranden i Sveriges fredsråd, Agneta Norberg, skrev efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina (inklusive stavfel): ”Jag hoppas att de ryska styrkorna stannar kvar och gör jobbet så att landet blir denazitierat och neutralt.”

Norberg har numera lämnat både Vänsterpartiet och Sveriges fredsråd, men under sina aktiva år förde hon ut budskap om att ”Estland, Lettland och Litauen, numera Nato-länder sedan 2004, har utvecklats till avskjutningsramper för USA:s planerade krig mot Ryssland.”

Citatet är hämtat ur en text som publicerades på fred.nu, ”Sveriges fredsråds hemsida för fred mot krig”, inför Aurora-övningen 2020. Den typen av föreställningsvärld har varit helt naturlig i stora delar av fredsrörelsen till vänster. Det är enligt den logiken USA, det militärindustriella komplexet och borgerliga medier som hetsar för krig.

I extremhögern ser retoriken lite annorlunda ut och fokuserar ofta på att den västerländska dekadensen måste stoppas. Men även här är det krigshetsare i Vita huset och i medierna som vill se krig.

När militärövning Aurora mot slutet av månaden gör sig mer påmind på Österlen och i Ystad är det viktigt att ha detta med sig. Det är en övning för upprätthållandet av freden i Norden. Det är de rättigheter vi tar för givet – som att få skriva regerings-kritiska insändare i Ystads Allehanda – som ska försvaras.

Det brutala kriget mot Ukraina är dock en påminnelse om att den som står utanför försvarsalliansen Nato är ett lättare byte för en krigsbrytarregim. Samt om att den som vill undvika det otänkbara – krig – måste förbereda sig för det.

Om någon banderoll ska lyftas när deltagarna i Aurora anländer så är det en som med stora bokstäver önskar ”VÄLKOMNA!”

.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons