Annons
Ledare

Gnissel i maskineriet

En god relation mellan politiker och tjänstemän är en grundbult för att de offentliga verksamheterna kan fungera effektivt och att våra skattemedel används på ett ansvarsfullt sätt.
Ledare • Publicerad 7 augusti 2010

Att döma av hur det ser ut mellan fastighetsnämnden och fastighetsförvaltningen i Trelleborg är det mycket som inte står rätt till, vilket vi skriver om i dagens tidning.

Bakgrunden är oklarheter kring ett antal upphandlingar vilket lett till att fastighetsnämnden kräver en revision av arbetet i fastighetsförvaltningen. Det hela började med att Trelleborgsföretaget VVS & Industrirör granskade en konkurrents fakturor till fastighetskontoret. VVS & Industrirör har ramavtal med kommunen och därmed ett slags förtur att utföra vissa arbeten i Trelleborg. Ändå har en konkurrent utfört jobb för kommunen utan att ha ramavtal för dessa arbeten.

Annons

Nu i sommar har toaletter och entréer på Söderslätts­hallen renoverats utan att upphandling har genomförts. I ett annat fall har golvet i Anderslövs sporthall bytts av ett företag med hänvisning till ett ramavtal. Men ramavtalet täcker inte sportgolv, enligt fastighetsnämndens ordförande Tommy Lindstedt (KD).

Tommy Lindstedt menar att fastighetsförvaltningen inte följer lagen om offentlig upphandling och att den agerar utan att informera.

”Det är rena lekstugan för tjänstemännen”, säger han till Trelleborgs Allehanda.

På ett möte den 8 juni beslutade en enig fastighetsnämnd om revision av ett antal beställningar som fastig­hetskontoret gjort sedan april 2009. Ytterst är det fullmäktige som beslutar om en revision ska genomföras.

Hur det ligger till i de aktuella fallen med upphandlingar och ramavatal får en revision utvisa men att det finns en djup spricka mellan tjänstemän och politiker är oroväckande. Det väcker misstankar om att något är mycket fel inom kommunen.

Vart fjärde år är det allmänna val. Det är då vi som medborgare väljer vem som ska företräda oss i våra folkvalda församlingar. Den politiska makten delegeras sedan på kommunal nivå ut från fullmäktige till kommunstyrelsen och de kommunala nämnderna. Mellan politiker och tjänstemän finns sedan en slags skiljelinje i demokratin.

Tjänstemännen i den kommunala organisationen står för kontinuiteten över mandatperioderna. Samtidigt måste politikerna – med mandat från väljarna – sätta sin prägel på hur kommunen ska styras. Inte alltför sällan uppstår det dock problem mellan politiker och tjänstemän. Trelleborgs kommun är i detta fall inget undantag.

Hur har det kunnat bli så här i Trelleborg? Troligen sätter åttio års socialdemokratiskt styre i kommunen fortfarande sina spår. Det tar tid innan ränderna går ur och det kräver fortsatt intensivt arbete för politikerna i Trelleborg att ta tag i taktpinnen. Det är politikerna som ska styra, inte tjänstemännen.

Den 19 september är det val till riksdag, landsting och kommun. Det är då väljarna bestämmer hur land och rike ska styras. För Trelleborgs del är det mycket som talar för att den borgerliga alliansen ska få fortsatt förtroende att kämpa för en bättre och mer effektiv organisation av kommunens verksamheter.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons