GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ge Sverige en ny försvarsminister

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kallar oppositionen blåbrun, när han vet att Ryssland för ett invasionskrig mot Ukraina under förevändningen att den ukrainska regeringen är nazistisk.
Ledare • Publicerad 6 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Peter Hultqvist (S)
Peter Hultqvist (S)Foto: Fredrik Sandberg/TT

I en ”gästledare” i socialdemokratiska Sydöstran skriver försvarsminister Peter Hultqvist följande slutkläm: ”De blåbruna ska inte få komma i närheten av nycklarna till Rosenbad.”

Brunt är nazismens färg och ”blåbruna” riktar sig mot moderater, kristdemokrater, liberaler och sverigedemokrater. Det kan betyda att försvarsministern tror att Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson är nazistinfluerade och att Jimmie Åkesson är nazist. Det kan också vara så att försvarsministern är medveten om att det inte är sant men väljer att använda begreppet för att det eldar upp de egna valarbetarna.

Det är en sak att tydligt markera emot Sverigedemokraterna och att lyfta fram partiets genuint anskrämliga rötter som hämtade näring även ur nazistisk gödsel. Det är också i högsta grad rätt att angripa Tobias Andersson, riksdagsledamot och rättspolitisk talesman, för hans twittrande om partiets tunnelbanetåg i Stockholm med orden "Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!"

Det gör Peter Hultqvist i sin text. Det har också bland annat Johan Pehrson och Ebba Busch kritiserat. Jimmie Åkesson ville inte dra Tobias Andersson i örat på samma sätt, utan sa till Expressen: ”Vår återvandringspolitik bygger på frivillighet. Det är ett sätt att skapa ett bättre samhälle för oss och för dem som inte har funnit sin plats här.”

Är då återvandringsprogram en unik Sverigedemokratisk idé? Nej återvandringsstöd finns redan, det går att få resan betald och kontanter i stöd (Migrationsverket). Försvarsministern undviker också att nämna att den socialdemokratiska regeringen den 20 maj gav Migrationsverket i uppdrag ”att analysera och föreslå insatser för att stödja återvandring och frivilligt återvändande till Ukraina”. Regeringen initierade alltså ett återvandringsprogram inte ens tre månader in i kriget.

På en fråga i riksdagen om ärendet (från tidigare nämnde Tobias Andersson) svarade integrations- och migrationsminister Anders Ygeman: ”Att återta sina egna medborgare är en folkrättslig förpliktelse, och att folkrätten ska följas är en grundläggande princip i vår utrikespolitik och något vi ständigt arbetar för i dialog med andra länder.” Ygeman fortsatte: ”Återvändandet är en prioriterad fråga för regeringen, och vi avser att öka verkställigheterna av avvisnings- och utvisningsbeslut.”

Socialdemokraterna framför på sin hemsida vad regering har genomfört för politik för att öka återvändandet: ”Infört en ny, stramare asyllagstiftning så att färre söker sig till Sverige ökat återvändandet av de som fått avslag på sin asylansökan.”

Peter Hultqvist skriver dock inget om den egna återvandringspolitiken innan han varnar för ett nazistiskt influerat maktövertagande i Rosenbad: ”De blåbruna ska inte få komma i närheten av nycklarna till Rosenbad.”

Under vilka omständigheter Hultqvist kan tänka sig att överlämna Rosenbadsnycklarna till en ny regering framgår inte. Dock framstår det som att försvarsministern inte har funderat över att Putins Ryssland invaderade Ukraina under förevändningen att dess regering är nazistisk.

Det borde en försvarsminister göra. Hultqvist är inte värdig sitt ämbete.

Petter BirgerssonSkicka e-post