Ledare

Ge Nyamko Sabuni chansen

Sabunisänkarna i det egna partiet borde ge henne chansen att övertyga väljarna om att Liberalerna gör mer nytta i en borgerlig regering än utanför riksdagen.
Ledare • Publicerad 8 februari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Finns det någon spets i bredden?
Finns det någon spets i bredden?Foto: Fredrik Sandberg /TT

Liberalernas Nyamko Sabuni har aldrig blivit milt behandlad av sina motståndare. Hon hann knappt tillsättas som integrationsminister 2006 innan hon på debattplats i Svenska Dagbladet beskylldes för att jaga muslimer. 2022 är det få som kritiserar att Sabuni var tidig med att lyfta könsstympning som ett allvarligt problem. Istället hävdas att hon är en dålig kommunikatör. När Sabuni som ny partiledare lanserade förslaget om en elektrifieringskommission beskylldes det för att enbart handla om hennes lobbykontakter. Men regeringspolitik blev det.

Aftonbladets Lena Mellin kallar Nyamko Sabuni för ett ”blytungt sänke”. Dagens Nyheters främsta politiska analytiker, Alex Schulman, skriver om Sabuni: ”...ett nästan patologiskt driv tycks hon ha, att skjuta sig själv mot undergången.”

När Nyamko Sabuni yttrar att det inte är klokt att före valet utesluta något om hur Sverige kommer att styras efter valet så blir det lyft i Dagens Nyheter som vore det hennes viktigaste politiska ställningstagande att SD ska få en central roll i en borgerlig regering. Eftersom Dagens Nyheter har en status bland liberalpartister som det viktigaste som finns, blir det till internt krut att ladda mot henne.

Den liberalpartist som vill ha en borgerlig regering med så lite Sverigedemokratiskt inflytande som möjligt borde vilja se att Liberalerna blir så stora som möjligt. Men många – inklusive före detta partiledare – anstränger sig istället för att undergräva den nuvarande partiledaren.

Man kan tycka att Nyamko Sabuni borde ha lärt sig att vakta sin tunga, så att hon slipper be om ursäkt för att hon går lite för fort fram. Men det sköna med Nyamko Sabuni är att hon tycker det är okej att tänka högt och försöka svara på frågor.

Det är uppenbart att Nyamko Sabunis främsta övertygelse är att hon gör mest nytta i en borgerlig regering. Det är en sund instinkt att vilja byta ut en regering som är så misslyckad att statsminister Magdalena Anderssons främsta löfte är att lyfta på varenda sten för att förändra allt hennes parti inte fått ordning på under sju år. Det är självklart att Liberalerna ska visa att det finns en borgerlighet som kan och vill styra Sverige. Inget vore farligare för demokratin än om ett parti – Socialdemokraterna – anses som enda möjliga statsbärare.

Huvudmatchen för Sabuni är egentligen inte den egna politiken. Liberalerna ligger rätt i energipolitiken, i försvarspolitiken, i den ekonomiska politiken och i brottspolitiken. Viktigast för Sabuni är att visa väljarna samt Moderaterna och Kristdemokraterna att hon har sitt parti med sig. Först då finns också möjlighet att det börjar röra på sig i opinionssiffrorna, först då får Sabuni också tala mer om sin och Liberalernas sakpolitik och mindre om den eviga SD-fixeringen.

Liberalerna behöver borgerligheten och faktum är att borgerligheten behöver Liberalerna. Det finns nämligen fler uppgifter än att jaga brottslingar, få ordning på försvaret och vända utanförskapsområdena. Sverige ska samtidigt vara ett innovativt och öppet land, där talanger stannar och dit talanger lockas, där etablerade människor som sköter sig har en självklar plats, där ursprung och hudfärg är oväsentligt.

Om någon borgerlig partiledare känner de båda sidorna av Sverige så är det Nyamko Sabuni. Tiden för att bilda en formell borgerlig valallians med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna är på väg att rinna ut. Men den borgerliga enigheten behövs som projekt, den behövs 2022 och den kommer att behövas 2026 – alldeles oavsett vem som får regeringsmakten efter höstens val. Liberalpartister bör sluta upp bakom Sabuni och för en nyformad borgerlighet som också vågar vinna opinion.

Petter BirgerssonSkicka e-post