Annons
Ledare

Sofia Nerbrand: Går solen upp eller ner över Taipei?

Taiwan kan bli superrikt på sina halvledare och öppna ekonomi – eller så sabbar Kina taiwanesernas framtid.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 juli 2023 • Uppdaterad 10 juli 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Taipei
TaipeiFoto: Sofia Nerbrand

Vad skulle du investera dina pengar i: aktier i halvledarföretag, fastigheter i Taiwan eller värdepapper utomlands? Denna fråga har jag ställt till de flesta som jag har intervjuat här i Taipei för att utröna vad de tror om framtiden.

TSMC är ett för de allra flesta okänt bolag. Men det taiwanesiska företaget är ett av de tio högst börsvärderade i världen och tillverkar komplexa chips som behövs i alltifrån kaffebryggare till bilar. Säkerheten är rigorös för att undvika industrispionage, även om produkterna är oerhört svåra att kopiera och det krävs mångmiljardinvesteringar för att bygga halvledarfabriker.

Annons

Själv har jag nyligen köpt ett par aktier i den amerikanska halvledarproducenten Nvidia, som är grundat av en taiwanes, för att följa teknikutvecklingen och hur den driver produktivitetsutvecklingen. Mycket talar för att AI kommer att öka efterfrågan på chips ännu mer och tillverkarnas vinstmarginaler är redan oerhört höga. Taiwan ligger åratal före alla andra länder så de kommer att kunna åtnjuta frukterna av sin nära på monopolställning. Tänk hur Norge och Gulfstaterna har blivit förmögna på olja – Taiwan kan mycket väl se an en liknande välståndsresa.

Ändå är flera tveksamma inför att köpa aktier i halvledarföretagen: Kurserna har redan flerdubblats så kan de stiga mycket mer?

Men alla skakar på huvudet när det kommer till kvadratmeterpriserna. De ligger cirka 50 procent högre än i Stockholms innerstad, samtidigt som snittlönen i landet är lägre än i Sverige. Men välutbildade i techsektorn tjänar långt över snittet och inkomstskatterna är skrattretande låga jämfört med Sverige. Momsen ligger på 5 procent.

Taipei är en välmående stad där invånarna shoppar märkeskläder, dricker exklusiva teer och äter allehanda delikat asiatisk mat i luftkonditionerade moderna miljöer. De bygger också storslaget på höjden.

Förklaringen till de höga bostadspriserna ligger i att detta är en av de asiatiska tigrarna som har haft hög tillväxt i många år och att det traditionellt sett är många som vill äga fastigheter. Plus att Taiwan är ett av världens mest tätbefolkade länder. Dessutom har centralbanken även här fört en lågräntepolitik.

Och vad händer om Kina blockerar eller invaderar ön? Då skulle priserna störtdyka, så nej, de flesta gör tummen ner till att lägga sina sparpengar i bostadsmarknaden.

Risken för framför allt en blockad av Taiwan – öns geografi med höga berg och svårintagliga kuster gör en regelrätt invasion mindre trolig – gör dock att flera svarar att de vill ha ekonomiska resurser i andra delar av världen, såsom USA och Japan.

Jag skulle hur som helst sätta mina pengar på Taiwan – såvida inte kommunisterna i Peking sabbar det mesta här. Hybridkriget pågår redan med desinformation, militär styrkeuppvisning och psykologisk krigföring.

Den geopolitiska risken överskuggar allt här, även inrikespolitiken. Men handelskriget mellan Washington och Peking gör också att mer utländskt kapital lämnar Kina för länder som Taiwan och Indien. Den demokratiska och autoritära världen glider isär – med ett krigsutbrott i Ukraina och måhända ett kommande i Taiwan.

Artikelskrivande på ett kafé i Taipei.
Artikelskrivande på ett kafé i Taipei.Foto: Sofia Nerbrand
Annons
Annons
Annons
Annons