Annons
Ledare

Gängkriminalitet får aldrig rota sig

Det dödliga våldet kan oväntat blossa upp på nya platser.
Ledare • Publicerad 20 mars 2012
Rikspolischefen Bengt Svenson i debatt om våldet i Malmö. Foto: Stig-Åke JönssonFoto: Stig-Åke Jönsson

Inom loppet av en vecka har två mord skett i Blekinge. Förra tisdagen hittades en man skjuten till döds på en väg utanför Ronneby och natten till söndagen knivmördades en man i Karlskrona. Några timmar efter knivdådet greps en misstänkt för mordet. Den gripne och de två mördade personerna har alla koppling till gängkriminalitet. Våldsdåden ledde till att Blekingepolisen kallade hem tre utredare som lånats ut till Malmö för att ta reda på ett nytt gängkrig är på gång i Blekinge, rapporterar Sydsvenskan.

I fredags skottskadades en man svårt i Kristianstad. Enligt polisen har mannen gängkopplingar. Hittills har ingen gärningsman gripits för skottdådet.

Annons

Det är viktigt att polisen sätter in alla befintliga resurser på att utreda och slå till mot den organiserade brottsligheten. När flera mord på kort tid drabbat Malmö beslutade rikspolischefen Bengt Svenson i mitten av januari att ställa polisens alla resurser till förfogande för att trygga staden, lösa morden och slå till mot den undre världen.

Rikspolischefen utlovade obegränsade resurser till Malmö. Det är en viktig signal, hela samhället måste kraftfullt visa att våld och mord inte är acceptabelt. Men allting har så klart sina begränsningar. Det framkom i den debatt som Bengt Svenson deltog i på måndagen i Malmö om den senaste tidens mordvåg.

Bilden som tecknades av Malmö var splittrad. Morden är spektakulära händelser som sticker ut. Ändå har brottsligheten under de senaste tio åren ökat mindre i staden jämfört med Skåne och riket i sin helhet. Vad värre är att det kan ta mycket lång tid att bekämpa gängkriminalitet. Journalisten Joakim Palmkvist menar att den har bitit sig fast och att det kan ta 25 år att få bukt med den grova brottsligheten i Malmö.

Det är en mycket dyster bild. Men den får inte accepteras. Därför krävs det stora åtgärder från hela samhället.

Bengt Svenson var tydlig med att man måste gå till botten med problemen och pekade på att man måste sätta in den grova brottsligheten i ett större sammanhang.

”De bakomliggande faktorerna är det viktiga att komma åt”, sade han.

Då gäller det att flera olika myndigheter samverkar, till exempel tullen och kronofogden, för att så långt som möjligt slå undan den ekonomiska grunden för de kriminella verksamheterna.

Det viktigaste beskedet från rikspolischefen var att den förstärkning på 130 poliser som Polismyndigheten i Skåne fått från andra delar av Sverige för operationen i Malmö blir permanent. Bengt Svenson menar att Malmös och Skånes geografiska läge leder till ökad kriminell belastning och då måste man också satsa mer där. Men det innebär inte att det blir fler poliser i landet utan att man gör omflyttningar.

Det mest avgörande för polisen är att slå till där den organiserade brottsligheten breder ut sig. Oavsett om det är i Malmö, Kristianstad eller Blekinge. Den får aldrig rota sig.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons