Fritt fram för forskning
Mycket grönska och en stor park. Öppet och tillgängligt för besökare. De futuristiska skisserna på hur forskningsanläggningen ESS ska se ut presenterades igår när vinnaren av en arkitekttävling presenterades, den danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects.
Bakom visionerna finns en hård verklighet. 2019 ska ESS-anläggningen stå klar strax norr om Lund. Det ger forskarna en unik möjlighet att se hur material och biologiska ämnen ser ut in i minsta beståndsdel.
Vägen till en färdig anläggning har då varit lång. De första idéerna på en europeisk forskningsanläggning som använder neutroner för att studera material kom i början av 1990-talet. 2009 togs ett viktigt steg då Lund pekades ut som plats för den nya anläggningen. Det skedde i hård konkurrens och blev en stor framgång för dåvarande forskningsminister Lars Leijonborg (FP).
Det finns ingen som förnekar att vetenskapen har stor betydelse för samhällets utveckling. Det svåra är istället att omsätta forskningsresultat till något som verkligen har ett värde för människor.
En fördel som ofta lyfts fram med ESS är att forskningen kommer att vara tillämpad, alltså ha ett klart och tydligt mål. Vad händer inne i en bilmotor när den är igång? Hur fungerar läkemedel på molekylnivå? Svaren på de frågorna kan omsättas i direkta tillämpningar.
Men det kostar mycket att bygga upp ESS. Därför står också 17 europeiska länder bakom projektet. Än är inte finansieringen helt i hamn. Det blir kanske det viktigaste uppdraget under 2013, då ESS går in i den skarpa konstruktionsfasen och spaden ska sättas i marken.
Det är nu en grannlaga uppgift för ESS och Sverige att få in den nödvändiga finansieringen i en tid då många länder tyngs av ekonomiska problem.
För två år sedan skrev alla deltagande länder under ett Memorandum of Understanding där man förband sig att göra sitt yttersta att se till så att anläggningen byggs.
För regionens del blir de två anläggningarna viktiga magneter för att locka till sig spetskompetens från hela världen. Effekterna kommer att spridas från Lund som ringarna på vattnet. Det handlar om att förbättra kollektivtrafiken, bygga fler bostäder och förbereda för skolor att ta emot forskarnas barn. Därför är det viktigt för både de skånska kommunerna och Region Skåne att vara med på tåget tidigt.
2019 kan de första neutronerna skjutas iväg och ge en bättre bild av hur olika material ser ut. Den kunskapen kan vara guld värd, för både vetenskapen och Skåne.