Annons
Ledare

Fredrik Reinfeldts framgångsformel

Fredrik Reinfeldt trivs bäst när det blåser snålt i ekonomin. Det råder ingen tvekan om det.
Ledare • Publicerad 22 augusti 2011
Statsministern håller tal i Gustavsberg.
Statsministern håller tal i Gustavsberg.Foto: 

Statsministern är som bäst i talarstolen och teve­nyheterna när han får tala om ansvarstagande och långsiktighet, om en budgetdisciplin som håller Sverige utanför krisernas vildaste virvlar. Och nu är vi där igen.

Under helgens sommartal i Gustavsberg i Värmdö kommun kunde statsministern därför ägna merparten av tiden åt att diskutera den pågående internationella skuldkrisen. I mångt och mycket var det som att lyssna på ett eko från finanskrisen två tre år tidigare.

Annons

Det levererades inga glädjebesked, det var inget tal om en sprudlande ekonomi. Fredrik Reinfeldt talade om att spara i stället för att slösa, om att hålla hårt i statens plånbok när det blåser snålt i världsekonomin.

Av det tidigare aviserade femte jobbskatteavdraget blir det intet. Någon skattesänkning för pensionärer eller höjning av brytpunkten för att betala statsskatt blir det inte heller. Där­emot öppnade Fredrik Reinfeldt för en sänkt restaurangmoms.

Att åtgärden skulle vara jobbskapande angavs som motiv, men det finns förstås andra anledningar till att statsministern fastnat för den: en momssänkning är billig och riskerar inte att bli fälld av oppositionen.

Det är svårt att inte kritisera statsministern och moderatledaren för initiativlöshet. De vackra orden kan inte dölja att det är en höstbudget tom på stora reformer som kommer att presenteras senare i höst. Men det fungerar. Det är inte bara statsministern som trivs i svåra tider – väljarna uppskattar en krismedveten Fredrik Reinfeldt.

Sedan valet har alliansen i de flesta opinionsundersökningar sakta förlorat sympatier sam­tidigt som Socialdemokraterna under ledning av Håkan Juholt växt något. Nu verkar det vända.

Nu knackar en internationell ekonomisk oro återigen på dörren och plötsligt återfår Fredrik Reinfeldt, Moderaterna och alliansen förtroende hos väljarna. Enligt en Sifo-mätning som presenterades i helgen krymper gapet mellan regeringen och oppositionen från 5,5 till 1,4 procentenheter.

Sällan har väl en ekonomisk kris känts mer vältajmad för en regering (och varit mer välkommen?). Det svenska folket har ett större förtroende för Fredrik Reinfeldts än Håkan Juholts förmåga att hantera Sveriges ekonomi, helt enkelt.

Det som en gång var Socialdemokraternas parad­gren är nu Moderaternas.

Därför kan statsministern sommartala om hårda tider, uppskjutna vallöften och budgetdisciplin och inte bara trivas med det själv. Han kan dessutom vinna väljarnas stöd för sin beska medicin.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons