Annons
Ledare

Från partner till medlem

Den svenska neutralitetspolitiken blir alltmer otidsenlig. Det är dags att söka medlemskap i Nato.
Ledare • Publicerad 3 juni 2013
Cecilia Widegren – hårdbevakad försvarspolitiker.
Cecilia Widegren – hårdbevakad försvarspolitiker.Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Den svenska försvarsdebatten är hetare än på mycket länge. Det är inte så konstigt. Efter flera års nedrustning och minskade anslag står Sverige inför ett vägval: Hur litet kan försvaret vara och ändå fullgöra sin uppgift? Svaret beror helt på hur man väljer att se på hoten från omvärlden.

I fredags presenterade den parlamentariska försvarsberedningen sin rapport om det säkerhetspolitiska läget. Inte helt oväntat är slutsatsen att ett militärt angrepp mot Sverige är osannolikt under lång tid framöver. Men det hindrar inte att det finns hotbilder.

Annons

På en presskonferens presenterade försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren den nya rapporten, ”Vägval i en globaliserad värld”.

En slutsats är att ett ökat militärt samarbete inom Norden och med Nato är ett naturligt steg för att kunna svara på de olika typer av hot som kan uppstå i dagens moderna värld om det så är terrordåd, pandemier eller it-attacker som kan skapa säkerhetspolitiska kriser.

”Vi bygger säkerhet tillsammans. Sverige är aldrig mer ensamt”, sa Cecilia Widegren.

Störst fokus ligger på att bedöma hotet från öster, Ryssland. I dagsläget sker det en stor militär upprustning i Ryssland, förvisso från en mycket låg nivå. Även om det är ytterst osannolikt med ett ryskt militärt angrepp mot Sverige måste det finnas en beredskap. Så var inte fallet i påskas när Ryssland genomförde en flygövning mot svenska mål. Då kunde inte Sverige svara eftersom det varken fanns plan eller piloter red.

Det är viktigt att upprätthålla ett försvar som kan fullgöra sin uppgift, att ge svar på tal vid angrepp eller kränkningar. Händelsen i påskas visar att så inte är fallet med det svenska försvaret.

Efter den nu presenterade rapporten ska en försvarspolitisk rapport tas fram som analysera hur försvaret ska organiseras. Dessa rapporter ska sedan ligga till grund för riksdagens försvarsbeslut och som ska träda i kraft 2015. Med tanke på att försvarsberedningen är så tydlig med att det finns hotbilder mot Sverige är det troligt att försvaret har ökade anslag att vänta.

En bred politisk samsyn om försvarets framtid är givetvis alltid bra. Men det går inte att ducka för hur omvärlden ser ut. I en mer globaliserad värld blir den svenska neutralitetspolitiken allt mer otidsenlig. För att Sverige i framtiden ska ha möjlighet ha ett försvar värt namnet är mer samarbete med Nato nödvändigt. Det är läge att ta det där sista steget från att vara partnerland till att bli fullvärdig medlem i den transatlantiska försvarsalliansen.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons