Annons
Ledare

Från jord till bord

Konsumenterna måste garanteras säkra livsmedel och bra information om matens kvalitet och ursprung.
Ledare • Publicerad 27 februari 2014
Mat i långa rader.
Mat i långa rader.Foto: Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Sedan i höstas har ett 60-tal personer smittats av listeriabakterien, varav tolv personer uppges ha dött. Ännu är orsaken till utbrottet okänd, men Livsmedelsverket misstänker att källan kan finnas i charkprodukter. Det har lett till att man stängt delar av HKScans slakteri i Kristianstad efter att bakterien har hittats där.

Det är inte helt lätt att med säkerhet fastställa om listeriabakterien ligger bakom dödsfallen. Dels är det framför allt äldre och personer med nedsatt immunförsvar som drabbats, dels kan bakterien ha lång inkubationstid.

Annons

Listeria är vanligt förekommande i vår omgivning. Bästa sättet att oskadliggöra bakterien är att hetta upp mat till över 70 grader. Omvänt leder det till att kyld vakuumförpackad mat som till exempel gravad lax eller smörgåspålägg är miljöer som listeria trivs i.

Det som riktat misstankarna mot Scans slakteri i Kristianstad är att en kvinna som smittats har fört en noggrann matdagbok där den enda riskprodukten var charkprodukter. Den fortsatta utredningen får visa vad som är orsaken till sjukdomsutbrottet.

Listeriautbrottet ska tas på största allvar. Samtidigt är det positivt att kontrollen tycks ha fungerat och att man lyckats isolera bakteriestammen. Men det är ingen lätt uppgift, det finns många led i matens väg från jord till bord. Det visade inte minst skandalen med hästkött i lasagne från Findus som uppdagades för drygt ett år sedan.

I det fallet var det rejält snårigt att reda ut var köttet kom ifrån eftersom lasagnetillverkaren hade anlitat en leverantör som anlitat en annan leverantör och så vidare. Hästköttet hade bokstavligen kuskat runt halva Europa.

Med många led i matkedjan blir det lättare att fuska. Därför är det viktigt att kontrollen av livsmedel fungerar som den ska. Resultatet av hästköttsskandalen blev också att EU införde strängare krav på testerna av livsmedel.

I Sverige delas ansvaret för livsmedelskontrollen mellan kommuner, länsstyrelser och Livsmedelsverket. En kommun kontrollerar till exempel att de lokala butikerna och restaurangerna följer gällande lagar och regler medan länsstyrelserna ansvarar för kontrollen av framför allt livsmedelsproducenter som till exempel enskilda jordbruk.

Livsmedelsverket har det övergripande ansvaret och kontrollerar även större anläggningar som slakterier och mejerier.

Det är en ansvarsfördelning som ser ut att fungera men dagens utveckling inom livsmedelsproduktion ställer också höga krav på kontrollen.

Varje konsument måste få göra sina egna val i affären. Men det kräver i sin tur kunderna får säkra livsmedel och relevant information om matens kvalitet och ursprung.

Gärna med en sak i åtanke, den starka prispressen på mat kan leda till oönskade konsekvenser bland annat till följd av längre hållbarhetstider.

Sanningen att du är vad du äter kan kompletteras med: Du får vad du betalar för.

Petter Birgersson
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons