Annons
Ledare

Fotbollsarena extra allt

Det råder arenafeber i Sverige. Hittills under 2000-talet har det satsas stora summor på arenabyggen, totalt närmare 15 miljarder kronor på arenor för elitidrott med boll eller puck, varav 7 miljarder på de allsvenska fotbollslagen.
Ledare • Publicerad 3 februari 2011
Var ska vi spela imorgon? TFF anno 2010.
Var ska vi spela imorgon? TFF anno 2010.Foto: 

Detta framkom i tidningen Dagens Samhälles genomgång som publicerades för två veckor sedan.

Nu tycks det som att arenafebern har smittat även Trelleborg. På tisdagen presenterades planerna för en framtida fotbollsarena av två nöjda ledare, kommunens högste politiker Ulf Bingsgård (M) och Trelleborgs FF:s ordförande Per-Anders Abrahamsson.

Annons

Bakgrunden är att nuvarande Vångavallen inte är godkänd för allsvenskt spel från och med 2014, den är inte ens godkänd för spel i superettan. Därför måste något göras snarast om Trelleborgs FF ska kunna spela allsvensk fotboll i kommunen även i framtiden. Kommunen har därför låtit utreda frågan om en ny arena. Utredningen som presenterades i tisdags har gått igenom tre olika förslag, renovering av Vångavallen, en nybyggd arena där Vångavallen står i dag eller en nybyggd arena på annan plats.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade i måndags att öppna för att TFF köper Vångavallen eller bygger nytt på annan plats, något som välkomnas av Per-Anders Abrahamsson. Med hjälp av ett antal externa finansiärer som samlats i ett arenabolag vill nu TFF sikta in sig på att bygga på en av utredningens föreslagna platser norr om staden, mellan väg 108 och Trelleborgsbanan.

Idag finns det åkermark på platsen men om fem till tio år kan situationen vara radikalt annorlunda med en ny pågatågsstation.

Men det kanske viktigaste beskedet var inte arenans eventuella placering utan att kommunen inte behöver bekosta byggnationen, det ska istället arenabolaget göra. Taket är satt till hisnande 200 miljoner kronor och målet är att det ska kosta 180 miljoner. Tanken är att arenan också ska rymma bland annat gym, sjukgymnastik och läkarmottagning.

”Det blir så otroligt mycket lättare att genomföra det här utan kommunens inblandning”, säger Per-Anders Abrahamsson.

Samma avoga inställning har Ulf Bingsgård, det vill säga han vill inte heller att ombyggnaden ska ske i kommunal regi.

Det är positivt att kommunen hålls utanför den här gången. Att låta kommunala medel gå in i arenabyggen är inte god hushållning med resurserna. Att det privata näringslivet vill satsa är därför mycket positivt. Motprestationen från kommunen blir att upplåta marken som får ett högre värde av att det just bebyggs. Alltså är det arenabolaget som står för förädlingen av marken.

Sedan om det går att få driften att gå runt är skrivet i stjärnorna. Swedbank Stadion i Malmö visade förra året ett underskott på mer än 10 miljoner kronor. Detta för en nybyggd arena mitt i en storstad. Därför måste man vara förberedd på de stora svårigheter som finns.

Det positiva i sammanhanget är att planerna på en ny arena vävs ihop i ett större sammanhang. Inom den närmaste framtiden kan Trelleborg stå inför allvarlig växtvärk och måste då expandera. Att förtäta staden, bland annat på höjden, är då en naturlig lösning men det räcker inte. Blicken faller nu norrut vilket är naturligt. Med en eventuell ny pågatågsstation blir läget idealiskt för både bostäder och kontor. Att dessutom låta staden växa norrut har den fördelen att avståndet till centrum inte är så stort jämfört med om man bygger väster- eller österut i Trelleborg.

Att bygga ett nytt stadion utanför staden är kanske enda lösningen om inte kommunen ska gå in med pengar. Därför är planerna på en ny arena vid 108:an norr om staden att föredra. Att det finns andra svårigheter som att locka publik till arenan är en risk som entreprenörerna och TFF får ta.

Var och en får göra vad den är bäst på. TFF spela fotboll, entreprenörerna bygga och kommunen planlägga. Då kan det finnas utrymme för en fotbollsarena med extra allt i Trelleborg.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons