Ledare

Fotbollen i centrum

Den allsvenska fotbollen ligger i träda och då pågår ”silly season” som bäst, tiden mellan säsongerna då spelarförluster måste mötas med nyförvärv.
Ledare • Publicerad 29 januari 2011

Trelleborgs FF är ingalunda förskonade och målvakten Viktor Noring lämnar kanske laget för engelska Premier League-laget Fulham redan i nästa vecka, även om förhandlingarna går trögt just nu.

Skulle TFF sälja sin framgångsrika målvakt innebär det ett välbehövligt tillskott i kassan. Men Trelleborgs kommun putsar också in ett antal miljoner i klubben, till och med mest kronor per åskådare i landet, totalt 103 kronor för varje besök. Det framkommer i en enkät som tidningen Dagens Samhälle har gjort med landets allsvenska kommuner. Motsvarande siffra är 25 kronor per åskådare för Malmö och 17 kronor för Helsingborg.

Det är Trelleborgs kommun som äger Vångavallen. Totalt är kommunens kostnad 4,5 miljoner kronor för klubben, enligt Dagens Samhälle. Den absoluta merparten av pengarna kommer från drift och kapitalkostnader av Vångavallen.

Anledningen till att Trelleborg har landets högsta kostnad per besökare beror också på att TFF har ett av allsvenskans länga publiksnittet på hemmaplan, knappt 3 000.

Men frågan är vad en jämförelse med landets alla allsvenska kommuner egentligen säger eftersom förutsättningarna skiljer sig mycket, till exempel storleken på en kommun och avståndet till närmaste allsvenska konkurrent. I det avseende har Trelleborg en mördande konkurrens.

Politiskt går det inte att kräva att en stad ska ha ett fotbollslag i allsvenskan. Det hör inte till en kommuns kärnverksamheter. Däremot är det ofrånkomligen så att ett allsvenskt lag kan lyfta en stad och ge den värdefull marknadsföring. Därför är det inte orimligt att Trelleborgs kommun till viss del stöttar Trelleborgs FF. Men det får inte gå ut över den övriga breddidrotten i kommunen.

Dagens Samhälles genomgång över kostnaden per åskådare aktualiserar på nytt frågan om en ny fotbollsarena i Trelleborg. Det är också en fråga där det i sanning brinner i knutarna. Efter 2014 är inte Vångavallen godkänd för allsvenskt spel enligt Svenska fotbollförbundets krav.

Trelleborgs kommunalråd Ulf Bingsgård (M) menar i Dagens Samhälle att fler skulle se på TFF om man hade en ny eller uppgraderad arena.

”Man kommer inte ifrån att folk jämför med de nya fina arenorna i vår närhet”, säger han till tidningen.

Det finns inga tvivel om att en ny arena kostar stora summor och att det är svårt att få lönsamheten att gå runt. Det visar en rad andra arenabyggen i Sverige.

Ska då Trelleborgs kommun rygga för det? Nej, definitivt inte men däremot gäller det att göra realistiska beräkningar och låta glädjekalkylerna vara kvar i skrivbordslådan. Låt externa finansiärer gå in med pengar och räkna inte med en storpublik bara för att arenan är nybyggd. Visst kan en ny arena lyfta intresset för ett fotbollslag men det är inte huvudsaken. Det är lagets prestationer på plan som lyfter en arena, inte tvärtom. Det kan inga kalkyler i världen rubba på.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.