Annons
Ledare

Förtroendet måste byggas upp igen

Den senaste månadens dödsskjutningar i Malmö ekar genom det svenska samhället. Vad är det som sker?
Ledare • Publicerad 5 januari 2012
Polisen informerar allmänheten på Lindängen efter tisdagens mord. Foto: DRAGO PRVULOVIC
Polisen informerar allmänheten på Lindängen efter tisdagens mord. Foto: DRAGO PRVULOVICFoto: DRAGO PRVULOVIC

Tisdagens mord i Lindängen mitt på dagen på öppen gata är det femte på en dryg månad. Situationen är mycket allvarlig och det måste till akuta åtgärder även om många problem måste lösas på längre sikt.

Mycket av de senaste årens upptrappade våld kan knytas till den organiserade brottsligheten. Men verkligheten är sällan så enkel. Det visar inte minst fallet med serieskytten som är misstänkt för att under en längre tid skjutit på personer med invandrarbakgrund.

Annons

Om det är ett svårt och mödosamt pussel som polisen måste lägga på utredningar som växer är en samlad bild för den intresserade medborgaren ännu svårare att få.

Det talas om flera samverkande faktorer till att morden sker i Malmö, närheten till en storstad, Köpenhamn, och till kontinenten, en utbredd gängkriminalitet i en kompakt stad där våldet blir en slutgiltig konsekvens, för mycket vapen i omlopp och ett långsamt och ineffektivt polisarbete.

När våldet blossar upp är det lätt att tillgripa enkla lösningar, som hårdare straff. Det är att börja i fel ände. Ändå har kriminologen Jerzy Sarnecki en viktig poäng när han i tisdagens sändning av SVT:s Aktuellt säger att längre fängelsestraff åtminstone håller den grövsta kriminaliteten borta från gatan.

Nyligen dömdes en man i Malmö till fyra månaders fängelse för innehav av ett automatvapen av typen kalasjnikov. Den dömde hävdade till sitt försvar att han behövde vapnet för att skydda sig, vilket även var en förmildrande omständighet enligt domstolen. Resonemanget leder onekligen till en kapprustning sanktionerad av rättsväsendet.

Det är otroligt viktigt att samhället reagerar kraftfullt mot morden i Malmö. Därför är det bra att Skånepolisen nu nationellt får den hjälp man behöver.

Före jul riktade Riksrevisionen skarp kritik mot regeringen för att det tar för lång tid att utreda brott och att för få brott klaras upp. Ansvaret faller tungt på regeringen och då framför allt justitieminister Beatrice Ask (M). Hon måste agera snabbt för att bekämpa det dödliga våldet, på kort sikt genom att få bort vapnen från gatorna, på längre sikt genom att nationellt förbättra polisens arbete och öka effektiviteten.

Ett samhälle där man litar på varandra tar lång tid att bygga upp. Saknas tilliten till varandra och gentemot myndigheterna urholkas hela bygget. Uppstår ovisshet fylls det lätt av uppgivna känslor och fördomar. Därför måste också samhället bli bättre på att svara på frågan: Vad är det som sker?

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons