Annons
Ledare

Förtätning av staden – en nödvändig utveckling

I Trelleborg byggs det för lite privata hyreslägenheter, trots en stor efterfrågan. Anledningarna är att det är för dyrt och för krångligt. Det anser Fastighetsägarna Syd i en rapport som Trelleborgs Allehanda skriver om idag.
Ledare • Publicerad 8 oktober 2009
Förtätning pågår. En vind i Trelleborg byggs om till hyreslägenheter.
Förtätning pågår. En vind i Trelleborg byggs om till hyreslägenheter.Foto: 
Foto: 

Trelleborg växer och växer. Det är positivt. För att utvecklingen inte ska stanna krävs det att byggs nya bostäder och då inte bara nya villaområden. Trelleborgs stad måste också förtätas, antingen genom att bygga på i dag obebyggda ytor eller att bygga på höjden. Det skulle ge fler bostäder.

Trycket på hyreslägenheter är stort i Trelleborg. Hos det kommunala bostadsbolaget Trelleborgshem finns det i dag 650 personer i kö till en hyreslägenhet.

Annons

Ett snabbt sätt att få fram fler hyreslägenheter och förtäta staden är att bygga om vindar till lägenheter. Branschorganisationen Fastighetsägarna Syd anser dock att kraven för en sådan ombyggnad är för hårda och vill ha en flexiblare tillämpning av lagen. Det handlar framför allt om att de nya lägenheterna måste vara tillgängliga och då kan det behövas hiss. Men det är inte alltid möjligt att kunna bygga en hiss och samtidigt få ekonomin att gå ihop.

Från kommunens sida säger man däremot att reglerna för tillgänglighet vid en ombyggnad inte är så absoluta. I så fall handlar om att kommunen måste bli bättre på att kommunicera detta till hugade bostadsbyggare.

Men det är inte bara regler och höga kostnader som hindrar bostadsbyggandet i Trelleborg. För att få fram mer bostäder måste trelleborgarna själva bejaka en tätare stad. Så är inte alltid fallet.

Trelleborgshem var redo att sätta igång bygget av fyra höghus på Sockerbrukstomten med totalt ett hundratal lägenhet. Enligt planerna skulle man bygga tre hyreshus och ett med så kallade ägarlägenheter, en ny boendeform som infördes den 1 maj i år.

Bygget på Sockerbrukstomten skulle påbörjas nu i oktober men kritiska synpunkter från 57 grannar har gjort att planerna skjutits upp. Nu ska arbetet inledas med att göra om detaljplanen och det är en tidskrävande process med samråd, utställning och till sist ska kommunfullmäktige anta den nya detaljplanen. Därefter kan de närboende överklaga fullmäktiges beslut och så vidare.

Under tiden är det bostadsbrist i Trelleborg. Det borde inte vara så.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons