Annons
Ledare

Försvara överskottsmålet

Fler röster höjs nu för att skrota målet om överskott i statens finanser. Men riskerna är för stora.
Ledare • Publicerad 9 juli 2013
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Både Magdalena Andersson och Anders Borg värnar om statens finanser.
Både Magdalena Andersson och Anders Borg värnar om statens finanser.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Under juni månad gjorde staten ett underskott på 6,4 miljarder kronor. Det var betydligt lägre än beräknat, framför allt på grund av statens försäljning av aktier i Nordea för 19,5 miljarder kronor.

För hela 2013 beräknas staten göra ett minus på drygt 160 miljarder kronor vilket är en rejäl ökning jämfört med förra året. Förklaringen finns i att det fortfarande går trögt för svensk ekonomi, vilket leder till minskade skatteintäkter.

Annons

Trots underskott förra året och väntande underskott för 2013 och 2014 kan regeringen klara statens överskottsmål. Målet säger att staten ska gå med 1 procents överskott under en konjunkturcykel. Den förra varade mellan 2003 och 2009. Frågan är bara hur lång den pågående cykeln är.

Genom att dra ut konjunkturcykeln är det möjligt för finansminister Anders Borg att lägga underskottsbudgetar flera år i rad. Han lär också lägga en budget i höst, den sista innan valet 2014, som kommer att öka statens skuld.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson har kritiserat Borg för just detta, att han hellre lägga en valtaktisk budget än en som följer konjunkturcykeln.

Ändå är både Anderson och Borg noga med att försvara själva överskottsmålet. Det blir de allt mer ensamma om.

Under våren har debatten blossat upp om överskottsmålets vara eller icke vara. En rad ekonomer, debattörer och politiker har sällat sig till skaran som vill att staten slopar målet för att därigenom frigöra pengar till nya statliga investeringar. Förvisso finns stora behov av nya satsningar, om det så är i infrastruktur eller till välfärdens kärna.

Men innan man öppnar den statliga plånboken måste man veta riskerna.

Det finanspolitiska ramverket med ett utgiftstak och ett överskottsmål växte fram efter den djupa ekonomiska krisen under 1990-talet. De spelreglerna har tjänat Sverige väl, särskilt när det stormat i världsekonomin.

När det väl smäller igen är det viktigt att ha en god balans i statsfinanserna. Men inte bara det. I dag har Sverige ett gott internationellt anseende vad gäller de statliga finanserna. Men det är inget som varar för evigt. Förtroende tar lång tid att bygga upp men kan raseras på ett ögonblick.

Dessutom, skulle politikerna börja ta ut mer pengar ur statens kassa än som kommer in börjar utgiftskarusellen igen.

Att värna om och bevara överskottsmålet är viktigt för att statens offentliga finanser långsiktigt ska bli hållbara. Därför är det bra att både Anders Borg och Magdalena Andersson säger sig försvara målet.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons