Annons
Ledare

Försvara demokratin

Våld och hot mot folkvalda måste motarbetas med alla lagliga och fredliga medel.
Ledare • Publicerad 19 december 2013
Attackerat hem.
Attackerat hem.Foto: Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Klockan 17 på tisdagen exploderade en sprängladdning som kastats in i brevinkastet på SD-politikern Anders Dahlbergs bostad i Arlöv. Dahlberg var hemma tillsammans med fru och barn. Ingen skadades men enligt polisen orsakade detonationen stora skador på dörrens insida.

Det fanns ingen hotbild mot SD-politikern men det ligger ändå nära till hands att koppla ihop dådet med att Dahlberg i förra veckan namngavs av Expressen som en av de anonyma personer som kommenterat på sajten Avpixlat. Under signatur ska Anders Dahlberg bland annat ha skrivit: ”Det är bättre att beväpna oss etniska Svenskar. Helst med Glock 17 för oss herrar och Glock 19 för damerna. Så vi kan skydda oss mot berikarna.”

Annons

Expressens publicering var viktig för att kartlägga det näthat och dubbelspel som förekommer bland Sverigedemokraternas förtroendevalda politiker. Med hänvisning till SD-ledningens uttalade nolltolerans mot rasism ska de avslöjade politikerna granskas av partiets medlemsutskott.

Men det finns ingenting som ursäktar våldsdåd, särskilt inte mot folkvalda politiker. För en knapp månad sedan publicerade Expressen en undersökning som visade att fler än var fjärde politiker svarade att de vid något tillfälle hotats eller utsatts för våld på grund av sitt förtroendeuppdrag. Över 200 politiker uppgav också att de funderat på att lämna politiken på grund av trakasserier och våld. Det är ett direkt hot mot demokratin och är inte acceptabelt.

Tyvärr finns det mycket som tyder på att det politiska våldet komma att öka med anledning av de två stora val som hålls nästa år. I söndags attackerades en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i södra Stockholm av 30–40 nazister. Fyra personer fick uppsöka sjukhus och många fler blev skadade när de attackerades med stenar, glasflaskor och smällare. Den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen tog sedan på sig attacken.

Våld drabbar även tjänstemän. I förra veckan blev det även känt att två chefer vid Arbetsförmedlingen i Skåne i november utsatts för attentat i sina hem i Malmö och Lund genom att någon krossat en fönsterruta och kastat in ammoniak. En vänsterextrem grupp sade sig ligga bakom attentatet på webbsidan Motkraft där man skrev: ”Vi i aktiongruppen Autonoma Arbetare i Skåne påstår att direkta angrepp på chefer, politiker och kapitalister är den bäst lämpade metoden utifrån dagens situation.

Det går inte nog att poängtera det uppenbara, våld och hot mot politiker, tjänstemän eller andra medborgare är förkastligt och skadar demokratin allvarligt. Meningsmotståndare ska bemötas med öppen debatt och med respekt för varje människas lika värde. Det gäller alla – utan undantag.

Petter Birgersson
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons