Annons
Ledare

Företagsklimatet sämre men verkligheten ljusare

Det lokala företagsklimatet är en viktig faktor för en kommun att locka till sig nya företag och därmed också nya arbetstillfällen.
Ledare • Publicerad 5 maj 2010
Utbyggnaden av E 6:an – här växer ett bättre företagsklimat fram.Arkiv: Claes Nyberg 2010
Utbyggnaden av E 6:an – här växer ett bättre företagsklimat fram.Arkiv: Claes Nyberg 2010Foto: Claes Nyberg

Trelleborgs kommun har länge haft en placering i den nedre regionen i Svenskt näringslivs årliga ranking över företagsklimatet i landets kommuner.

De senare åren har dock kommunen klättrat uppåt och förra året avancerade kommunen drygt femtio placeringar till 138:e plats. Det visar att företagsklimatet successivt blivit bättre i kommunen.

Annons

I årets upplaga av rankingen, som presenterades på tisdagen, bröts trenden – Trelleborg faller 18 placeringar till plats 156 av landets 290 kommuner. Det är inget stort tapp men jämför man med Trelleborgs grannkommuner, Vellinge, Svedala och Skurup, förstår man att det finns mer att göra, mycket mer.

Vellinge intar, som vanligt en topposition, och hamnar på andra plats medan Skurup ligger kvar på 44:e plats. Svedala gör ett rejält ryck och avancerar 45 placeringar till 60:e plats.

Vad är det då Trelleborg kan göra för på nytt förbättra klimatet för företagarna? För att förstå Svenskt näringslivs rankning måste man veta hur den är uppbyggd. Rankingen baseras på tre delar, en del bygger på statistik om kommunen och två delar på en enkät som företagare svarat på. En stor del av rankingen utgår alltså från enkäten och vad företagarna själva tycker om näringslivsklimatet i kommunen.

Till förra årets undersökning gjorde Trelleborg ett jätteryck i kategorin tillgång på arbetskraft med relevant kompetens, från placering 213 till 55. I år slår pendeln tillbaka kraftigt och kommunen tappar 111 placeringar till 166:e plats. Vad är det som har hänt på ett år när det gäller tillgången på relevant arbetskraft? Möjligen kan det bero på att kraven på kompetens ständigt ökar på arbetsmarknaden. I det avseende gäller det från kommunens sida att hela tiden uppmuntra till vidareutbildning.

En ökad rörlighet på arbetsmarknaden i Sydvästskåne underlättar definitivt för företagen att få tag på kompetent personal men samtidigt måste Trelleborg aktivt locka till sig arbetskraft utifrån. Kommunens attraktivitet och mer utbildning kan alltså vara två frågor för politiker och tjänstemän att arbeta vidare med.

Men studerar man Trelleborgs placering mer noggrant pekar de flesta kurvorna uppåt. I statistikdelen, som innehåller uppgifter från SCB om sysselsättning, skatter och företagande, finns det inte en enskild del där kommunen tappar mark. Förvisso ligger Trelleborg mycket dåligt till vad gäller antalet privata arbetsplatser i förhållande till befolkningen – plats 257 – men det är en svag förbättring från förra året. I kategorin nyföretagande gör Trelleborg ett stort hopp uppåt, från 195 till 94, vilket är mycket positivt.

I den stora enkätdelen hamnar kommunen, liksom tidigare, lågt i kategorierna infrastruktur och hur kommunens verksamheter konkurrerar med de privata företagen.

Infrastruktur som vägar och tåg går visserligen inte att ändra på i en handvändning men det är viktigt att påminna om att enkäten genomfördes i höstas, mellan september och december 2009. Sedan dess har utbyggnaden av E 6:an äntligen kommit igång och tidigare i år gav regeringen grönt ljus till att bygga ut Trelleborgsbanan med pågatåg. Förändringarna ligger förvisso längre fram i tiden, men infrastrukturen kommer att förbättras avsevärt för Trelleborgs kommun. Det gynnar definitivt företagsklimatet.

Den låga placeringen – 218 – i kategorin om konkurrens från kommunen gentemot de privata företagen kan förstås i ljuset av den politiska misstänksamhet till privata alternativ som tycks kvarstå. För drygt ett år sedan röstade Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Trelleborgs Skolparti emot att delar av städningen på skolorna skulle privatiseras. Tidigare i år skulle fullmäktige besluta om att införa valfrihet inom hemtjänsten men det ärendet återremitterades på förslag av Socialdemokraterna.

På fullmäktigemötet för drygt en vecka sedan beslutade dock en enig församling att ställa sig bakom det på nytt utredda förslaget om valfrihet. Det innebär att flera nya lokala företag kan bildas redan till hösten för att erbjuda städning, tvätt och inköp inom hemtjänsten.

Annons

I den viktiga avslutningsfrågan om företagens sammanfattande omdöme av företagsklimatet dalar Trelleborg 42 placeringar, från 117 till 159. Det tappet är det mest symptomatiska för Trelleborgs del – i stora delar av rankingen klättrar landets sydligaste kommun men företagen uppfattar det inte så.

Därför är det viktigt för politiker och tjänstemän att visa på det som är bra med Trelleborg. Företagsklimatet tycks se ljusare ut i verkligheten än vad företagen själva uppfattar det.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons