Annons
Ledare

Förenklande luftighet

Böcker är billigare än någonsin förr. Inbundet och nyutkommet kostar visserligen, men vänta ett år och köp pocketutgåvan för under en hundralapp.
Ledare • Publicerad 19 april 2010
Folkbiblioteket – ett utrotningshotat kulturellt vattenhål?
Folkbiblioteket – ett utrotningshotat kulturellt vattenhål?Foto: 

Dessutom finns ju allt på internet. Vad ska vi då med de där biblioteken till?

Kanske är det med detta som tänkta argument mot den egna existensen som så många bibliotekschefer runtom i Sverige har börjat förvandla de dammiga bokpalatsen till minimalistiska multimedialandskap. Böckerna ställs med framsidan utåt, färre hyllor ger en luftigare miljö och det nya caféet säljer latte och jättemuffins.

Annons

På barnavdelningen sorteras böckerna efter noggrant utvalda genrer. Kärlek, hästar, hockey, fotboll och deckare. Astrid Lindgren får bli en egen genre, hon är ju så populär.

Så grundligt har vissa folkbibliotek missförstått sin mission. Där står de, med generationers visor och visdom att erbjuda, men funderar mest – likt en osäker högstadiegrabb – på hur de ska bli mer populära inför skoldansen.

En av landets ledande bokmånglarkedjor har de senaste åren blivit än mer ledande. Affärsidén är enkel och framgångsrik: bestsellerlista, doftljus och luktsuddgummin. Men vad gör väl det, när vi kan köpa allting på internet? Jo, nätet är fantastiskt, men det förutsätter i många fall att du vet vad du letar efter.

Mot detta står folkbiblioteken.

Vi betalar via skatten, för att alla ska kunna låna, leta, fingra på bokomslagen och läsa på baksidan. Och vad gör de? Istället för att säga ”välkommen, det är vi som erbjuder allt det här” – så försöker folkbiblioteken ”hänga med i utvecklingen.” Och det är ju inte så att de slänger böcker (särskilt ofta), de finns ju kvar i magasinet.

Magasinering är ett mycket bra sätt att se till att bara den som redan vet vad hon letar efter får möjlighet att låna en bok. Det är lättversionen av att erbjuda besökaren hela biblioteket i Alexandria, men kräva beställning på klassisk grekiska. Allt får naturligtvis inte plats ute på hyllorna, men att kasta ut hyllor till förmån för latte och luftighet är att underkänna folkbibliotekens funktion.

Överdriven genreindelning av barn- och ungdomslitteratur är farligt av flera skäl. Dels minskar det chansen till oväntade upplevelser och riskerar cementera läsandet enligt traditionella könsrollsmönster. Dels ger det läsaren en på förhand påklistrad och förenklad tolkning av läsupplevelsen. ”Nu läser du om kärlek och nu om fotboll”, meddelar biblioteket i förhand. Vi slipper känna, bläddra, välja. Effektiv och innehållsdeklarerad konsumtion före nyfikenhetens fundersamhet.

Så blir folkbiblioteken allt mer en avgiftsfri version av den stora bokmånglarkedjan, med bestsellerlista och luftigt café.

Se där – en Olle att mota i grind, för landets många kulturpolitiker.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons