Annons
Ledare

Fördelning på bättre sätt

Sjukvårdsresurserna är begränsade. Därför måste politikerna ta debatten om hur de ska fördelas.
Ledare • Publicerad 8 oktober 2013
Cellsamt sällskap.
Cellsamt sällskap.Foto: Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Att få fram rätt ämnen på rätt plats och i rättan tid. Den uppgiften klarar kroppens celler på ett fantastiskt sätt. Upptäckten av det här cellmaskineriet belönas med årets Nobelpris i medicin. Priset delas mellan tre forskare, James E Rothman, Randy W Schekman och Thomas C Südhof, två amerikaner och en tysk, alla tre verksamma i USA.

Måndagen var första dagen i den traditionella Nobelveckan då merparten av årets pristagare tillkännages. På en presskonferens presenterade Göran Hanson från Nobelkommittén årets medicinpris tillsammans med två forskare. Därefter var det fritt fram för frågor från de närvarande journalisterna, men det blev mest tystnad. På den obligatoriska frågan om upptäckten har lett till nya mediciner blev svaret nej. Däremot har vetenskapen en bättre bild av vad som sker inne i cellerna.

Annons

Även om vetenskapen inte alltid kan svara på nyttan av forskningen är det ändå den centrala frågan. Människan är till naturen nyfiken av sig och vill veta hur världen fungerar. Kunskapen kan sedan omsättas till direkta tillämpningar om det så är nya mediciner eller tekniska innovationer som är resultatet. Det är kärnan i vetenskapen, att skapa ett bättre liv för mänskligheten.

Detta är också grundtanken med Nobelpriset. Alfred Nobel ville med sitt testamente prisa de upptäckter som gjort mänskligheten störst nytta. Det är hedervärt. Men en upptäckt räcker inte långt om den inte kan omsättas i verklighet. Där är tyvärr resurserna begränsade. Inom medicin handlar det om mycket sjukvård ska samhället satsa på och vem som ska få ta del av den.

”Det är hög tid att någon väcker liv i den slumrande debatten kring hur våra sjukvårdsresurser ska fördelas”. Så skriver Per Carlsson och Gustav Tinghög, båda verksamma vid Prioriteringscentrum vid Linköpings universitet i en debattartikel på Brännpunkt (SvD 7/10). De båda står bakom en ny rapport om hur sjukvården finansieras.

I dag finns det godtyckligheter i vem som bekostar vården. Glasögon betalas privat men hörapparater står det offentliga för. I takt med att befolkningen blir äldre finns det ett större behov av att patienterna själva måste finansiera en del av vården. Därför efterlyser Carlsson och Tinghög tydligare principer för var gränsen ska gå mellan offentlig och privat finansiering. Den debatten måste politikerna ta.

Politikens viktigaste fråga är hur resurserna bäst ska fördelas och nå dem med störst behov. Cellerna har löst den uppgiften medan politiken alltid måste söka efter nya vägar. Det finns ingen färdig lösning hur de gemensamma resurserna ska användas mest effektivt.

INTERNAL INTERNAL
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons