Annons
Ledare

Förbund med mer än låtsasmedlemmar

Det har varit en etablerad sanning länge nu: Medlemsantalen i de politiska ungdomsförbunden sjunker, och de sjunker därför att ungdomar väljer andra former för att kanalisera sitt engagemang. Kanske är det dags att revidera den uppfattningen.
Ledare • Publicerad 10 juni 2011

För enligt uppgifter som presenterats av SVT:s Rapport ökar medlemsantalen i de politiska ungdomsförbunden. Störst är ökningen hos Grön Ungdom, organisationen växte med 83 procent mellan 2009 och 2010, men alla de etablerade partiernas ungdomsförbund fick fler medlemmar under perioden.

Det är dock för tidigt att tala om ett trendbrott. För det första ökar intresset för partipolitik alltid under val­år. För det andra är det svårt att veta hur mycket luft det finns i medlemssiffrorna. Förr drygades medlems­registren ut med katter och krukväxter, nu används slopade medlemsavgifter och enkel nätregistrering för att locka medlemmar.

Annons

Det finns förstås en annan, mer positiv tolkning. Länge uppfattades ungdomsförbunden som omoderna, bilden av ett ständigt stadgetragglande på trista medlemsmöten lockade helt enkelt inte.

En anledning till medlemsuppsvinget skulle kunna vara att förbunden hittat nya former för diskussion och organisation som på ett helt annat sätt förhåller sig till nätet och sociala medier.

En sådan förändring skulle göra skillnad. Ungdomsförbunden fungerar som pådrivare och plantskolor. Det är därifrån partiernas ledande företrädare hämtas.

Ett större urval och en större konkurrens skulle ge ökad vitalitet åt riksdagspartierna och därmed också till det politiska samtalet.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons